"Mijn kinderen hebben gezien hoe ik onteerd werd": westers gezin na 5 jaar bevrijd uit handen taliban

ap
Ze waren in de zomer van 2012 op trektocht door Centraal-Azië, toen de Canadese Joshua Boyle (33) en zijn zeven maanden zwangere Amerikaanse vrouw Caitlan Coleman (31) ontvoerd werden door de taliban. Vijf jaar moesten ze geduld oefenen, maar Pakistaanse veiligheidsdiensten zijn er nu in geslaagd om hen te bevrijden. En ook de drie kinderen die ze in gevangenschap kregen.

Het nieuws werd bekendgemaakt door het Pakistaanse leger en is intussen bevestigd door officiële bronnen in de Verenigde Staten. Het koppel had op zijn rondreis 5 jaar geleden al Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan en Kirgizië aangedaan en was in Afghanistan beland, toen het verdween. De ouders van Coleman hoorden op 8 oktober 2012 voor het laatst van hun schoonzoon. Hij zat in een internetcafé in wat hij zelf omschreef als een onveilig deel van het land. (lees hieronder verder)

ap

In december vorig jaar dook plots een videoboodschap op, waarin het koppel de Amerikaanse en Canadese overheden smeekte tussenbeide te komen. Coleman verwees naar "de kafkaiaanse nachtmerrie waarin we ons bevinden" en riep de betrokken regeringen op "een deal te maken zodat we vrij kunnen komen". "Mijn kinderen hebben gezien hoe hun moeder onteerd werd."

Op de beelden zijn twee jonge kinderen te zien en Coleman vertelt dat ze hen kreeg in gevangenschap. Vandaag werd ook duidelijk dat ze nog een derde kind op de wereld zette. "Word niet de volgende Jimmy Carter", leest de vrouw een verklaring voor aan toenmalig Amerikaans president Barack Obama en president-elect Donald Trump. "Geef deze mensen iets waardoor niemand gezichtsverlies hoeft te lijden en we hier eindelijk weg kunnen. Ze willen geld, macht en vrienden. Ze hebben ons gezegd dat er Afghanen in de cel zitten in Kaboel en dat het vrienden van hen zijn." (lees hieronder verder)

Deze week kwam de wens van het koppel uit, maar dan zonder enige toegift aan de ontvoerders. Amerikaanse intelligentiediensten slaagden erin de gijzelaars te lokaliseren en verwittigden hun Pakistaanse collega's toen ze gisteren de grens met het land over werden gebracht. "Ze zijn gezond en wel en zullen gerepatrieerd worden naar hun land van herkomst", verklaarde het Pakistaanse leger.

Geld
Volgens de Verenigde Staten werd het koppel vastgehouden door het Haqqani Netwerk, een tak van de taliban die verantwoordelijk wordt geacht voor enkele van de meest gewelddadige en strategische aanslagen van de terreurorganisatie in Afghanistan. In tegenstelling tot hun moederorganisatie wordt ze eerder gedreven door geld dan door het geloof. (lees hieronder verder)

De ouders van het koppel.
ap De ouders van het koppel.

De taliban zou nog een aantal andere westerlingen gevangen houden. Onder meer Kevin King (60) en Australiër Timothy Weeks (48), twee leraren aan de American University in Kaboel. Ze werden in augustus vorig jaar met geweld ontvoerd uit hun wagen. Ook schrijver Paul Overby - een zeventiger - wordt nog gegijzeld, in Afghanistan of Pakistan.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Emile Hesta

  In de jaren '90 van de vorige eeuw ben ik gaan bakpacken in het Noorden van Pakistan,tussen Gilgit en de grens met China,prachtig gebied,vriendelijke mensen...maar toch,men kon niet naast de foto's kijken van verdwenen personen duidelijk zichtbaar,in het Oerdoe en in het Engels,in de lokale busstations. In Peshawar dan liep het dan vol Afghanen.Kortom,een bizar verhaal,waarbij men zich vele vragen kan stellen...Vreselijk in elk geval!

 • bert paulussen

  Ik lees: "Neen, we zijn vrij om te gaan en te staan!" Zal ik dan maar even in een leeuwenkooi gaan zitten, en achteraf boos zijn dat de leeuwen me oppeuzelen? Even realistisch blijven, nietwaar? In Afghanistan zitten heel wat religieuze gekken, en ja, dat kan je een beetje vergelijken met een leeuwenkooi.

 • bert paulussen

  "Walgelijke roofdieren zijn we, alhoewel, dieren doen zoiets niet." lees ik hieronder. Toch wel, beste Marie-Claire. Sommige tijgers eten hun eigen jongen op, sommige vrouwelijke spinnen eten hun mannelijke partner op na de daad, katten vinden het leuk om muizen en vogels te martelen alvorens ze te doden, pinguins verkrachten hun eigen jongen, en ga zo maar door. Dieren zijn echt niet beter dan wij, hoor.

 • bert paulussen

  In een ander artikel lees ik dat de ontvoerde man het heeft over de "domheid en het kwaadaardige van de Taliban". Die man vergeet voor het gemak wel even zijn eigen domme beslissing om met zijn vrouw en kinderen rond te trekken in een aartsgevaarlijk en onveilig land als Afghanistan.

 • Sophie Thange

  Niemand heeft zoiets 'zelf gezocht'. Heeft een verkrachte vrouw het dan ook zelf gezocht omdat ze geen burka droeg? Neen, we zijn vrij om te gaan en te staan! Dit laffe geweld is niet goed te praten. Geen enkel excuus is geldig! Verschrikkelijk wat die mensen meegemaakt hebben...Al vraag ik me af: zijn de kindjes van haar man of werd de vrouw gedwongen om kinderen van dat crapuul op de wereld te zetten?