“Mijn bisschop sloeg me als ik geen seks wilde en maakte me drie keer zwanger”

Paus Franciscus
REUTERS Paus Franciscus
De top over seksueel misbruik in de katholieke kerk begon vandaag in Vaticaanstad met schrijnende slachtofferverklaringen. Zo was er de Afrikaanse vrouw die drie keer zwanger raakte van een bisschop en onder dwang abortussen onderging, evenals de Chileense man die bisschoppen de ‘heelmeesters van de ziel’ noemde. “Maar jullie werden de moordenaars ervan - en van het geloof.”

De anonieme Afrikaanse vrouw was pas vijftien jaar toen de bisschop zich voor het eerst aan haar vergreep. Ze vertrouwde zo blind op hem, dat ze aanvankelijk helemaal niet besefte dat ze werd misbruikt. “Hij gaf me alles wat ik wilde als ik instemde met seks”, zei ze volgens persbureau AP. “En anders sloeg hij me. Ik raakte drie keer in verwachting en hij liet me drie keer een abortus plegen, gewoon omdat hij geen voorbehoedsmiddelen wilde gebruiken.”

De verklaringen illustreerden een van de punten die paus Franciscus vandaag wilde maken tegenover de 190 aanwezige bisschoppen, kardinalen en religieuzen: seksueel misbruik in de kerk is een wereldwijd probleem. En alleen praten daarover is niet genoeg; er moeten oplossingen komen. “De heilige mensen van God kijken mee en verwachten niet alleen simpele en voor de hand liggende veroordelingen van het gedrag, maar efficiënte en concrete maatregelen”, zei hij.

Laat

Daarom presenteerde de paus 21 aandachtspunten, waaronder een idee voor een handboek voor het afhandelen van misbruikincidenten. Zo’n boek zou er ‘lachwekkend laat’ komen, oordeelde Peter Isely, die zelf als kind werd misbruikt en nu een belangengroep leidt, tegenover persbureau Reuters. Talloze slachtoffers hebben zich in Rome verzameld om de top bij te wonen. Hoewel sommigen de bijeenkomst als een stap in de goede richting zien, vinden anderen haar vooral mosterd na de maaltijd.

Critici vrezen dat de katholieke kerk het evenement vooral organiseert om de eigen reputatie op te poetsen. Die lijdt al jaren flink onder de talloze schandalen, terwijl geestelijken overal ter wereld het misbruik nog steeds ontkennen of bagatelliseren. “Waarom mag de kerk zich bezighouden met de pedofilievraag?”, zei de leider van de belangrijkste belangengroep voor slachtoffers in het Italiaanse parlement. “De pedofiliekwestie gaat niet over religie, maar over misdaad.”

Bij de top, die nog drie dagen duurt, staken meerdere geestelijken in ieder geval de hand in eigen boezem. “We moeten erkennen dat de vijand in ons midden is”, zei kardinaal Rubén Salazar Gómez uit Bogota.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Van Yperzele

  Waar is danneels naartoe is van de aardbodem verdwenen, die jaren zijn hand boven vangeluwe gehouden heeft.

 • Jean-Paul Hoornaert

  laat de priesters en de nonnen trouwen en het probleem is voor negentig percent opgelost

 • Erwin Vandriessche

  De katholieke kerk heeft al sinds haar bestaan die problemen met priesters die hun geslachtsdriften niet in de hand hebben! Schaf gewoon dat celibaat af en laat hen trouwen als ze willen, dan zal al een heel deel van die wansmakelijke problemen opgelost zijn. Een handboek uitbrengen en erover palaveren in het Vaticaan zal niets verhelpen! Geef gewoon toe dat het celibaat niet werkt!

 • Pierre Ocreman

  De apostelen waren vissers. Het Vaticaan heeft wel goed gevist ondertussen. Een jachthaven vol goud en rijdom terwijl Afrika honger heeft. De leer van God misbruikt voor eigen lusten en belangen. Oorlogen en verdeling zaaien.Wie gelooft dat nu nog?

 • pol van de velde

  Het begint er meer en meer op te lijken dat de katholieke kerk een pedofiele club is die beschermd wordt door alle koningshuizen. En zouden alle priesters met hun pedofiele neigingen zelfs maar één seconde in god geloven? Denk het niet. En wanneer de kerk er prat op gaat vol te zitten met intellectuelen zegt dat ook veel over die intellectuelen.