#MenToo: de hashtag die ze in India willen introduceren

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
Een beweging zoals #Metoo, maar dan voor mannen, #Mentoo, dat is wat de Indische filmmaker Deepika Bhardwaj in gedachten heeft. 

Bhardwaj, die momenteel de Netflixdocumentaire Martyrs of Marriage heeft lopen, vindt dat het hoog tijd is dat er een beweging komt die minstens even belangrijk wordt als #MeToo. De regisseur schreef in een opiniestuk in The Times of India dat mannen tegenwoordig worden “behandeld als afval of nevenschade...opgeofferd aan het altaar van de idee om vrouwen te beschermen”. 

In 2012 kreeg een groepsverkrachting op een bus in Delhi internationale aandacht, waarna India zijn wetten inzake verkrachting en seksueel geweld stevig aansnoerde. Maar volgens de filmmaker zijn de gevolgen daarvan disproportioneel. Mannen zouden sociaal gelyncht worden bij verdenkingen die te maken hebben met seksueel geweld, zelfs als er geen bewijs zit in de beschuldigingen. 

De #MeToo-slinger is volgens hem doorgeslagen. Wat een beweging was van vrouwen die seksuele intimidatie aanklagen, is verworden tot een beweging die mannen afrekent bij zelfs maar het kleinste vermoeden van misbruik, zonder dat daar bewijzen van hoeven zijn. “Het woord van een vrouw wordt door de samenleving als waarheid beschouwd, maar niemand licht nog maar een ooglid op als een man een verkrachter en een seksueel roofdier wordt genoemd”. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nicolas Van Hoecke

    Je oogst wat je zaait.