"Mensen sterven en jij loopt filmend weg": Marinier walgt van acties van 'King of Instagram' in Las Vegas

Schietpartij Las Vegas

Linksboven en rechts: kiekjes van de Instagrampagina van Dan Bilzerian. Linksonder: Marinier Dakota Meyer krijgt de 'Medal of Honor' van voormalig president Barack Obama voor zijn moed in Afghanistan. Meyer liep tijdens zijn dienst daar meerdere keren door vijandelijk vuur om de lichamen van gevallen soldaten te halen.
Instagram danbilzerian, AP Linksboven en rechts: kiekjes van de Instagrampagina van Dan Bilzerian. Linksonder: Marinier Dakota Meyer krijgt de 'Medal of Honor' van voormalig president Barack Obama voor zijn moed in Afghanistan. Meyer liep tijdens zijn dienst daar meerdere keren door vijandelijk vuur om de lichamen van gevallen soldaten te halen.
Dan Bilzerian (36): een schatrijke professionele pokerspeler, bekend als de 'King of Instagram'. Hij was aanwezig op de Strip in Las Vegas toen schutter Stephen Paddock het vuur opende. Bilzerian besloot zijn smartphone boven te halen en zijn vele Instagramvolgers al vluchtend en op een weinig respectvolle manier te laten weten dat hij net had gezien hoe een vrouw in het hoofd was geschoten. Oud-marinier Dakota L. Meyer (29) vindt dat te ziek voor woorden. "Dit is waarom kinderen helden niet mogen classificeren op basis van hun volgers of foto's", schrijft hij verbouwereerd. Zijn kritiek gaat nu viraal.

Dan Bilzerian - de zogenaamde 'King of Instagram' - heeft 23 miljoen volgers en trakteert hen geregeld op kiekjes van zijn extravagante levensstijl, waarin een villa vol wapens en baden vol vrouwen een hoofdrol spelen.

Geregeld post de afgetrainde Amerikaan foto's waarop hij in camouflageoutfits trots en heldhaftig poseert met zijn uitgebreide wapenarsenaal. De bekendheid - die probeerde, maar faalde een Navy SEAL te worden - schept vaak op over hoe koelbloedig en dodelijk hij is. "Mijn grootste angst is dat iemand zal inbreken en dat ik niet zal kunnen beslissen met welk geweer ik hem neerschiet", schreef hij ooit als bijschrift bij een foto van een tafel vol wapens.

Instagram danbilzerian

Zondagnacht bevond de Instagramster zich plots midden in de dodelijkste schietpartij uit de moderne geschiedenis van de VS. Dat hij tijdens het drama instinctief als eerste actie leek te willen zorgen voor 'spectaculaire content' voor zijn volgers en mensen in nood intussen straal voorbijliep, kan er bij veteraan Dakota L. Meyer - die in 2011 een Medal of Honor in ontvangst mocht nemen (de hoogste militaire onderscheiding in de VS, nvdr.) - niet in.

"F***, een meisje werd juist geschoten in haar f****** hoofd", liet Bilzerian in een eerste videopost aan zijn volgers weten, terwijl op de achtergrond de schoten te horen zijn. "Het is f****** gestoord." In een tweede video klonk het als volgt: "Ik moest een wapen gaan halen. Ik ga f****** terug. "Het is f****** gek - een soort massaschietpartij. Ik zag een meisje vlak naast mij f****** in haar gezicht geschoten worden, haar f****** hersenen hingen eruit." In latere video's klonk het verdwaasd minder 'badass'. "Euhm, ze hebben er een gevat", zei hij. "Ik ga weg, ik denk niet dat er veel is dat ik kan doen."

Hoewel Bilzerian niet veel commentaar wenst te geven, claimde hij later dat hij die nacht een gewonde vrouw heeft geholpen. Hij zou haar naar het ziekenhuis hebben gebracht. Sommigen vinden het bewonderenswaardig dat hij terugging na het weglopen - ook al was het toen al te laat om nog hulp te bieden. Voor anderen bewijzen zijn acties wat ze altijd al vermoedden: in het echt is hij niet zo'n held als hij zich voordoet, en hij is bovenal geïnteresseerd in likes en follows.

"Dan Bilzerian, dit is wat ik zo erg vind aan mensen zoals jij. Altijd bereid voor een 'verkleedpartijtje militair spelen' en zó taai als de camera's aan staan. Een vrouw is juist in haar hoofd geschoten en jij loopt al filmend weg. Dat is niet wat militairen doen"

Oud-marinier Dakota L. Meyer
ap

"Dit is waarom kinderen helden niet mogen classificeren op basis van hun volgers of hun foto's", schrijft oud-marinier Meyer, die de 'King' te kijk zet op zijn eigen Instagrampagina. Uiteraard bedoelt de veteraan met zijn kritiek niet dat Bilzerian met geweren had moeten terugschieten (wat Bilzerian blijkbaar wel wilde, later is een video opgedoken waarin te zien is hoe de internetsensatie tevergeefs een wapen probeert te regelen via een agent, nvdr.). Het gaat de marinier vooral om het gebrek aan 'betekenisvolle' hulp, menselijkheid en respect. "Dan Bilzerian, dit is wat ik zo erg vind aan mensen zoals jij. Altijd bereid voor een 'verkleedpartijtje militair spelen' en zó taai als de camera's aan staan. Een vrouw is juist in haar hoofd geschoten en jij loopt al filmend weg. Dat is niet wat militairen doen. Stop er alsjeblieft mee om jezelf voor te doen als iemand die je niet bent. Mensen zijn aan het sterven, jij loopt weg en helpt hen niet. Doen alsof het een video waard is, is walgelijk."

This is why children shouldn't classify heroes by their followers or their photos. @danbilzerian this is what kills me about people like you. Always playing "operator dress up" and so so tough when the cameras are on. A woman just got shot in the head and you are running away filming that's not what operators do. Please stop trying to be someone your not. People are dying, you're running away not helping them and pretending it's worthy of a video is disgusting.

9,737 Likes, 2,441 Comments - Dakota Meyer (@dakotameyer0317) on Instagram: "This is why children shouldn't classify heroes by their followers or their photos. @danbilzerian..."

In een nieuwe video heeft Bilzerian intussen gereageerd op de kritiek van de veteraan. "Ik werd deze ochtend wakker en het nieuws gaat over bullshit dat één of andere marinier zegt dat ik een pussy ben omdat ik wegloop in plaats van te blijven. Als we de logica van die achterlijke idioot volgen, dan hadden we waarschijnlijk 600 doden gehad als iedereen gewoon was blijven staan."
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine D'haveloose

  Perfect, een foto met obama!!! Ook zo een pippo, en kreeg medaille voor de vrede. Hahahahahaha

 • Carl Parker

  23 miljoen volgers, dat zegt genoeg over de huidige generatie: brol. Filmpjes posten, fotootjes nemen en posten, en dan achter het stuur van de auto kijken hoeveel zombies het al gezien hebben. Is dit het echte leven, voor velen helaas wel blijkbaar, komt daar nog bij dat ze nog veel streken krijgen ook....

 • johan verbiest

  Helden niet er meestal niet stoer uit maar zien er meestal uit zoals jij en ik,wanneer je op de juiste plek bent komt bij de meeste mensen die held wel naar boven om te helpen.. .

 • Karel Van Geel

  Zo lopen er op de wereld vel nep elite soldaten die in feit lafaards zijn. Ook hier komen we regelmatig mensen op herdenkingen tegen die het lef hebben om daar te staan met de rode of groene Para Commando muts op het hoofd zonder ooit lid geweest te zijn van deze unieke groep laat staan de opleiding gevolgd te hebben.

 • Peter Buyck

  Met gemengde gevoelens... die camerabeelden zouden ook kunnen dienen voor navolgend politieonderzoek (of het vinden van slachtoffers die niet per se in het ziekenhuis hulp nodig hadden). Het lijkt misschien cru maar dit is ook wat een rampenarts doet: bij élk slachtoffer langsgaan om na te gaan hoe dringend hulp nodig is. De camera-actie is gelijkaardig en bij uitbreiding zouden nooddiensten gebaat zijn met een 'emergency cam' (livestream naar politie, ziekenhuis, brandweer, ...)