"Menselijke torpedo's deden Zuid-Koreaanse oorlogsbodem zinken"

Het Zuid-Koreaanse leger heeft Noord-Korea verantwoordelijk gesteld voor het zinken van een van hun oorlogsbodems. Het schip werd geraakt door een torpedo afkomstig van een Noord-Koreaanse duikboot. Intussen duiken in media het verhaal op dat de oorlogsbodem getorpedeerd werd door een zelfmoordcommando in kleine duikboten.

De analyse van het Zuid-Koreaanse leger werd net na het incident eind maart overgemaakt aan president Lee Myung-bak en aan het ministerie van Defensie. "Volgens de militaire inlichtingendienst werd het schip aangevallen door een Noord-Koreaanse duikboot", meldt agentschap Yonhap op gezag van een anonieme militaire bron.
 
De inlichtingendiensten zouden naar verluidt al voor het incident plaatsvond, gewaarschuwd hebben voor een Noord-Koreaanse aanval. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie geeft voorlopig geen commentaar.
 
De 1.200 ton zware Cheonan werd op 26 maart door een "mysterieuze ontploffing" tot zinken gebracht. Het schip zonk in de omgeving van de maritieme grens met Noord-Korea in de Gele Zee. Zesenveertig bemanningsleden kwamen om bij het incident.

Een elite-eenheid van 'menselijke' torpedo's zou de oorlogsbodem tot zinken gebracht hebben, meldt Sky News intussen. Duikbootjes voeren in de buurt van hun doelwit en explodeerden, schrijft ook de Zuid-Koreaanse krant Chosun Illbo. Bij de aanval op de oorlogsbodem kwamen veertig opvarenden om het leven.  (belga/vsv)