"Mens kan binnenkort 140 jaar oud worden"

De Française Jeanne Calment stierf in 1997 na een leven dat 122 jaar en vijf maanden had geduurd.
AP De Française Jeanne Calment stierf in 1997 na een leven dat 122 jaar en vijf maanden had geduurd.
Een Israëlische wetenschapper gelooft dat in de toekomst meer en meer mensen ouder dan 100 zullen worden. "Het is mogelijk dat mensen de grens van 120 zullen overschrijden en zelfs 140 jaar oud zullen worden", zegt Chaim Cohen die aan de universiteit van Bar Ilan onderzoek doet naar de moleculaire biologie van veroudering.

De oudste mens tot nu toe was de Franse Jeanne Calment, die 122 werd en in 1997 overleed. Sindsdien heeft geen enkel mens nog zo'n hoge leeftijd bereikt. 

Onderzoekers onder leiding van Jan Vijg van het Albert Einstein College of Medicine in New York concludeerden vorig jaar in een studie dat de levensduur van mensen een natuurlijke bovengrens heeft. De kans dat een mens ooit ouder dan 125 jaar wordt, is extreem laag, schreven ze in het tijdschrift Nature.

Cohen ziet dat anders. "Als men het verouderingsproces zelf manipuleert, kan ook de maximale levensverwachting stijgen", meent hij. Zijn onderzoek baseert zich op de studie van gegevens over menselijke sterfte van 1900 tot 2010, evenals experimenten met soorten zoals muizen, ratten en vliegen. Met veranderingen in voeding, genetische manipulatie en medicijnen is het mogelijk om de maximale levensduur met maximaal 30 procent te verlengen.

"De bevindingen leveren sterk bewijs dat vergelijkbare interventies bij mensen de gemiddelde en maximale levensverwachting significant zouden kunnen verhogen", aldus de studie. "Als we het verouderingsproces direct aanpakken, zullen we de limiet van 120 overschrijden", aldus nog Cohen.
129 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bob(Robert) Bruyland

  In de oudheid ging men pas op pensioen op 200jr,Methusalem,Sokrates,Asterix en Obelix, allemaal 300jaar

 • Eric Vanquickelberghe

  Waarom is dat nu nodig. Als ik zo oud moet warden en een derde van mijn leven van anderen moet afhangen omdat ik hetzelf niet meer kan. Waar zijn we dan mee bezig. Is het zo dat die zogenaamde geleerden de overbevolking en vergrijzing gaan oplossen? Ik denk niet dat dit een goed idee is. En dat zonder geleerde te zijn.

 • Sobek Wessels

  Ga eens kijken hoe het leven van veel 90+ is ? En zo wil je nog 50j verder leven ? Bijna niks meer kunnen en vaak alleen zitten en anderen die je constant moeten helpen ?? Ze zouden beter iets doen zodat mensen langer mobiel blijven en minder last van ouderdom kwalen krijgen ?!

 • Rosa Cockx

  Wie wil er nu zo oud worden? Ga eens een kijkje nemen in het rustoord.

 • bart simpson

  met een regering als hier haalt niemand binnenkort nog zijn pensioenleeftijd, laat staan +100