‘Megabrand’ bij Sydney: acht brandhaarden samengekomen

EPA
Ten noorden van de Australische stad Sydney heeft zich een ‘megabrand’ ontwikkeld. De brandweer in de deelstaat New South Wales meldt dat “waarschijnlijk meer dan acht brandhaarden” zijn samengekomen. Het blussen van de vlammenzee, op een uur rijden van de miljoenenstad, zou momenteel niet haalbaar zijn.

“We kunnen deze branden niet tegenhouden. Ze blijven branden tot de omstandigheden beter worden. Daarna zullen we doen wat we kunnen om ze onder controle te krijgen”, zegt brandweerfunctionaris Rob Rogers tegen omroep ABC. Het vuur woedt volgens hem in een gebied van 60 kilometer tussen Colo en de omgeving van de plaats Singleton.

Te laat om te vluchten

Eerder vandaag liet de New South Wales Rural Fire Service (RFS) al weten dat er al branden woeden in Gospers Mountain, ongeveer honderd kilometer ten noordwesten van Sydney. Daarbij gingen al 230.000 hectare in vlammen op, waaronder een deel van het Wollemi National Park. De brandweer krijgt de brand al zeven weken niet onder controle.

Er zijn vier andere noodwaarschuwingen uitgevaardigd. De RFS zegt dat inwoners daar te laat zijn om het gebied te verlaten en dat ze moeten schuilen. “Nu de nacht valt, is voor vele gemeenschappen het gevaar niet geweken. De komende uren blijven de omstandigheden gevaarlijk bij verschillende branden”, zegt de RFS op Twitter.

Mist van rook

Vanwege de bosbranden rond de stad kampt Sydney ook met “gevaarlijke” niveaus van de luchtkwaliteit. “Op vele plaatsen zal er weer een mist van rook blijven hangen, ook in Sydney en aan de Central Coast (de kust ten noorden van de stad, nvdr)”, zegt de RFS. “Morgenvroeg zal er een dichte mist hangen, vanwege een temperatuurinversie die de rook op sommige plaatsen zal vasthouden.”

(Lees verder na de foto)

EPA

Drie brandweermannen raakten gewond toen ze een bosbrand aan de Warragamba Dam ten westen van Sydney bestreden. De meteorologische dienst van NSW waarschuwt weggebruikers in Sydney en de buitenwijken voor beperkte zichtbaarheid vanwege de rook.

In totaal bestrijden ruim 1.700 brandweermannen momenteel 177 branden in de staat. Zestig daarvan zijn niet onder controle. 

Natuurbranden

Natuurbranden komen vaak voor in Australië. Wetenschappers zeggen dat het ‘brandseizoen’ dit jaar vroeger dan gebruikelijk begon en intenser is. Dat komt onder meer door de aanhoudende droogte. Sinds het begin van de crisis in september zijn honderden woningen verwoest en zeker zes mensen om het leven gekomen.

Sydney ligt onder een deken van giftige rook.
EPA Sydney ligt onder een deken van giftige rook.
EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danny Callaert

    de australische regering geloofde ook niet in de klimaatopwarming. Nu kunnen ze zelf eens ondervinden wat dat betekent. Hopelijk dat de bevolking nu kiest voor een ander bewind