“Meeste slachtoffers van mysterieuze vape-ziekte gebruikten vloeistoffen met cannabis”

In beslag genomen THC-vape-middelen. De politie in de staat Minnesota nam in september 75.000 doses in beslag.
EPA / AP In beslag genomen THC-vape-middelen. De politie in de staat Minnesota nam in september 75.000 doses in beslag.
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn er meer en meer van overtuigd dat producten met THC, het psychoactieve middel van cannabis, een rol hebben gespeeld bij meerdere overlijdens die terug te voeren zijn op ‘vapen’.

Gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Control and Prevention) meldde eerder nu al 34 sterfgevallen geregistreerd te hebben die terug te voeren zijn op het gebruik van e-sigaretten. De dienst verzamelde informatie over de uitbraak van een mysterieuze longziekte in 49 van de 50 Amerikaanse staten en maakte bekend dat er in het hele land 1.604 getroffen patiënten zijn. Vorsers onderzochten van deze groep de medische gegevens van 860 gevallen. 85% van deze vapers gaf aan producten te hebben gebruikt die THC bevatten - gekocht op de zwarte markt -, terwijl 10% louter bij nicotinegerelateerde middelen bleef.

Aangezien de THC-producten illegaal zijn, is de precieze inhoud niet gekend. Anne Schuchat van het CDC verklaarde aan The Washington Post dat THC-dealers er niet voor terugschrikken om chemische stoffen toe te voegen om hun volume te verhogen en zo hun winst op te krikken.

Een stof die vaak opduikt in de THC-productmonsters is vitamine E-olie. Deze stof komt voor in voedingssupplementen en huidverzorgingsproducten en is vrij verkrijgbaar. Vitamine E-olie is niet schadelijk als het wordt ingeslikt of op de huid wordt gesmeerd. Dat verandert als de stof wordt geïnhaleerd. Dat veroorzaakt mogelijk hoest, kortademigheid en borstpijn. Precies de symptomen waar veel van de onderzochte patiënten over klagen.

Van de 34 sterfgevallen kon de CDC bij ongeveer de helft achterhalen welke producten ze gebruikten en hoe lang ze dit deden. Schuchat benadrukt dat meer onderzoek nodig is. De gezondheidsdienst blijft er voorstander van om het gebruik van e-sigaretten en andere vaping-middelen te mijden.

Twee gebruikers vapen THC-producten op een feestje in Los Angeles.
AP Twee gebruikers vapen THC-producten op een feestje in Los Angeles.
In beslag genomen THC-vape-middelen. De politie in de staat Minnesota nam in september 75.000 doses in beslag.
AP In beslag genomen THC-vape-middelen. De politie in de staat Minnesota nam in september 75.000 doses in beslag.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dennis Andersen

  De e-sigaret heeft mogelijks één slachtoffer gemaakt en men wil ze verbieden. Gewone sigaretten verpesten daarbuiten ook het leven van niet-rokers, hebben al miljoenen mensen ziek en/of dood gemaakt en die blijven gewoon in de handel. Dat ze daar dan eerst mee beginnen alvorens de e-sigaret aan te pakken. Maar ja, politiekers roken ook en het brengt te veel op.

 • Irma Laplague

  De meesten reageren weer als volleerde kenners maar zijn het dus echt niet. Vaping zonder THC is sowiso al schadelijk, je ademt damp in. En damp beschadigd langdurig inhaleren altijd de longen, dat weet zelfs een aap. De discussie over THC is ook terecht, THC is geen CBD en ook geen Dronabinol. Wie zo graag van alles inhaleert moet dat maar doen op eigen kosten, en zonder vergoeding en tussenkomt van onze sociale zekerheid.

 • Elke Claes

  En daar helpt maar één ding tegen: legaliseren en controle terugnemen.

 • Davy Van Quickenborne

  Eindelijk, dank U! Na aan paar maand komt het CDC eindelijk met het THC en belangrijker de Vitamine-E olie boven. Dit was al na de eerste gevallen aangegeven als oorzaak door mensen die weten waarover ze praten en geen financieel belang hebben in de pharma en tabak industrie. Spijtig dat ettelijke mensen deze bewuste misinformatie met hun leven hebben mogen bekopen.

 • Ramon Simon

  Plots is er een hele ongereglementeerde martk. Wie weet koopt daar iemand in het groot vaping in China. Het is toch raar dat men zomaar een product mag verkopen, het is tenslotte iets dat je inademt.