"Meerderheid Senaat Brazilië voor afzetting president Rousseff"

De politie gebruikt pepper spray in Brasilia.
REUTERS De politie gebruikt pepper spray in Brasilia.
In de Braziliaanse Senaat tekent zich een meerderheid af voor een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff. Dat meldt persbureau Reuters nadat 41 van de 81 senatoren te kennen had gegeven dat ze voor een procedure tegen de president zijn.

De Senaat is sinds gisteren bijeen om te vergaderen over het lot van Rousseff. Ze wordt er door politieke tegenstanders van beschuldigd met de staatsbegroting te hebben geknoeid om de kans te vergroten in 2014 te worden herkozen. Rousseff werd dat jaar herkozen. Als de Senaat zich in meerderheid uitspreekt voor een afzettingsprocedure tegen haar, wordt de president onmiddellijk geschorst en vervangen door vicepresident Michel Temer.

AP

Onrust in de hoofdstad

In de hoofdstad Brasilia was het vorige nacht erg onrustig. De politie heeft pepperspray ingezet tegen aanhangers van Rousseff. Dat gebeurde voor het gebouw waar de Senaat. In de aanloop naar de stemming van de Senaat liepen de emoties buiten het gebouw hoog op. Sommige betogers zouden brandende voorwerpen naar de politie hebben gegooid.

Om te voorkomen dat voor- en tegenstanders van de president elkaar te lijf zouden gaan, was een hek geplaatst om de groepen uit elkaar te houden. Ook tegenstanders van de president verzamelden zich bij het Congres. Ongeveer zesduizend mensen scandeerden "Dilma moet vertrekken".

President Dilma Rousseff.
epa President Dilma Rousseff.

Wanbeleid

De linkse Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) volgde in 2011 haar partijgenoot Luiz Inácio Lula da Silva als president op. Ze is erg impopulair geworden door economisch wanbeleid tijdens een van de ergste crises die de economie heeft gekend. De Senaat en het hooggerechtshof moeten binnen circa een half jaar onderzoeken of de beschuldigingen steek houden. Als ze dat bevestigen, moet de Senaat in een stemming Rousseff afzetten.Rousseff en haar radicale PT-aanhang stellen dat er een staatsgreep wordt gepleegd. De beschuldigingen aan het adres van Rousseff zouden volgens hen alleen een truc zijn om Rousseff te dumpen. De PT-aanhang is in veel steden al boos de straat op gegaan.

Getty Images