"Meer dan 300 IS-leden ter dood veroordeeld in Irak"

AP
Meer dan 300 mensen zijn in Irak ter dood veroordeeld omdat ze tot Islamitische Staat (IS) behoren. Vele anderen kregen een levenslange gevangenisstraf. Dat vernam persagentschap AFP uit gerechtelijke bron. 

In Irak zijn er twee terrorismerechtbanken, een in Tel Keif nabij Mosoel en een in Bagdad. Die laatste berecht buitenlanders en vrouwen.

Sinds januari werden in Bagdad 97 buitenlanders ter dood veroordeeld, 185 mensen tot levenslang, 15 mensen tot drie jaar en één persoon tot een jaar. De meeste veroordeelden zijn Turks of afkomstig uit de voormalige sovjetrepublieken. Een Duitse vrouw werd ook ter dood veroordeeld, een Française kreeg levenslang.

815 mensen berecht
"In Tel Keif werden 815 mensen berecht. Er werden 212 doodstraffen en 150 levenslange gevangenisstraffen uitgesproken", voegt rechter Abdel Sattar Bayraqdar toe. Volgens hem behoort de overgrote meerderheid van deze mensen tot IS. "Tijdens openbare hoorzittingen werd bewezen dat ze criminele acties uitvoerden." Daarnaast werden 341 mensen in Tel Keif veroordeeld tot gevangenisstraffen en werden 112 mensen vrijgelaten omdat hun schuld niet bewezen kon worden.

"Procedurefouten"
Gisteren kondigde het Iraakse ministerie van Justitie aan dat elf mensen die veroordeeld werden voor terrorisme opgehangen werden. "De processen staan bol van de procedurefouten", laat Belkis Wille als onderzoekster van Human Rights Watch weten. "In sommige gevallen werden die bekentenissen ook onder dwang afgelegd. Het wanbeheer van de IS-processen ontneemt de slachtoffers niet enkel gerechtigheid, maar houdt ook het risico in dat onschuldige Irakezen ter dood veroordeeld worden."
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hugo Van Haevre

  Geen medelijden voor die onmensen, en in welke oorlog zijn er geen onschuldigen gevallen geen enkele zeker

 • Gino Denil

  HRW heeft gelijk. Ze moeten niet gespaard worden. Maar rechtsprocedures moeten wel correct verlopen. En in naoorlogse toestanden is dat zelden het geval. Dan worden nogal wat oude rekeningen vereffend en vallen er ook onschuldige slachtoffers. Terwijl echte daders daardoor soms vrijuit gaan.

 • piet devlieger

  Ze maakten een keuze en moeten de gevolgen daarvan dragen. Zij hadden ook geen medelijden met diegenen die door IS geëxecuteerd werden.

 • Paul Boutsen

  Met processen tegen IS bestaan geen procedurefouten, zoals er geen medelijden was voor de honderd duizenden wrede moorden door IS.

 • Alain Maes

  Laat ze aub ginder.