"Meer dan 3.500 kinderen staken al helemaal alleen de Middellandse Zee over"

AP
Sinds het begin van dit jaar zijn zeker 3.358 kinderen zonder ouders of toezicht via een gevaarlijke reis de Middellandse zee overgestoken. Save the Children roept EU-regeringsleiders op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor deze groep kwetsbare kinderen, in het bijzonder slachtoffers van mensenhandel en geweld.

Save the Children sprak met 7 Nigeriaanse meisjes, die eergisteren aankwamen in Italië. De meisjes gaven aan dat ze geen geld hadden betaald voor hun reis en dat ze niet wisten dat ze in Italië waren, waardoor het lijkt dat ze zijn verhandeld.

"Het is van cruciaal belang dat deze groep kwetsbare kinderen direct na aankomst in veilige opvangplekken terecht kunnen. De opvangcentra in Italië zijn echter overvol, waardoor het vinden van geschikte plekken alsmaar moeilijker wordt", klinkt het bij Save the Children.

"Europese regeringen tonen leiderschap door het ondersteunen van de Italiaanse regering in reddingsoperaties. We vragen ze ook na te denken over wat er gebeurt wanneer deze kwetsbare kinderen uit de bootjes stappen," zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children in Nederland.

"Voor veel van deze kinderen stopt het gevaar niet bij aankomst, want ze zijn in handen van mensenhandelaren. Hun aankomst is de enige mogelijkheid om hen in veiligheid te brengen. Daarna verdwijnen ze in het illegale circuit. Italië moet meer hulp krijgen van andere Europese landen."