“Meer dan 235.000 Syriërs op de vlucht door bombardementen Assad en Rusland”

Een vluchtelingenkamp op de grens met Turkije.
AFP Een vluchtelingenkamp op de grens met Turkije.
Meer dan 235.000 Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor de grootschalige bombardementen in het noordwesten van Syrië. Omdat het nu winter is, hebben ze dringend nood aan humanitaire hulp en accommodatie, zegt het noodhulpbureau Ocha van de VN vandaag via Twitter. Verschillende hulporganisaties moesten hun activiteiten in delen van de provincie Idlib staken vanwege de aanvallen.

De ontheemden zijn vooral afkomstig van de regio ten zuiden van de stad Idlib, klinkt het in een VN-bericht. Ze vluchten vooral naar het noorden en naar de Turkse grens. Ze krijgen tijdelijk onderdak in moskeeën, garages, trouwzalen en scholen.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad en Rusland voeren sinds begin december weer hevigere bombardementen uit op het rebellengebied in de provincie Idlib. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde vanwege de zware aanvallen voor een nieuwe golf van vluchtelingen naar Europa. 

De militaire operatie tegen de rebellen in Idlib begon al in april. In de eerste maanden na de start van het offensief moesten al naar schatting 400.000 Syriërs hun huis ontvluchten. De hevigere aanvallen sinds begin december maakten de situatie dus nog erger.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ramon Simon

  Sommigen zeggen dat IS verslagen was.

 • frans Venloo

  Zou men dat niet kunnen beschouwen als uitroeing waar blijft het internationaal strafhof hier ?

 • Anita Wellens

  De terroristen, eender welke naam ze zich deze week geven, zullen verdreven worden uit Syria.

 • Lipton Burdock

  Ha wacht, het is maar een woord he jongens! Ik zal mijn portefeuille gaan halen en ineens ook een hypotheek op mijn huis nemen want wat in Syrie gebeurt dient uiteraard betaald te worden door een brave hardwerkende burger in een land 4000 kilometer daar vandaan.