“Meer dan 150 dorpsbewoners met machetes en geweren gedood door rivaliserende groep in Mali”

Soldaten van het Malinese leger.
AFP Soldaten van het Malinese leger.
In het centrum van het Afrikaanse land Mali zijn gisteren minstens 134 leden van de Fulani-stam vermoord door traditionele jagers van een rivaliserende etnische groep, de Dogon. Ze werden in hun dorp Ogossagou gedood met geweren en machetes. Onder de slachtoffers zijn zwangere vrouwen, kinderen en bejaarden. 

Bij de aanval op een dorp van het Peul-volk in het midden van Mali, vermoedelijk door traditionele jagers van een andere etnische groep, de Dogon, zijn meer dan 150 doden gevallen. Dat stelt een woordvoerder van het leger. Volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres gaat het om 134 doden en tientallen gewonden.

Volgens getuigen werden de hutten in brand gestoken. Het incident vond plaats in het Ogossagou-Peul, in een zone bij de grens met Burkina Faso , waar geweld tussen etnische gemeenschappen vaker voorkomt.

Onder de slachtoffers zijn ook zwangere vrouwen, kleine kinderen en bejaarden. “Het aantal doden is onmenselijk. Het gaat allemaal om burgers en nog verschillende mensen raakten gewond toen hun huizen in brand gestoken werden”, verklaart een regeringswoordvoerder. De Malinese overheid stuurde al troepen naar het gebied om de veiligheid te verzekeren.

De conflicten tussen nomadenstammen gaan vaak om toegang tot water en land en maar er is ook een sterke jihadistische geweldspiraal. 

Het geweld valt samen met een bezoek van een delegatie van de VN-Veiligheidsraad. Die is in Mali precies om gesprekken te voeren over de vele geweldslachtoffers in het land. VN-secretaris-generaal António Guterres liet weten geschrokken te zijn door het geweld. Hij riep de Malinese autoriteiten op om hun inspanningen te verhogen om opnieuw te komen tot “vrede en stabiliteit” in het land.

Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit. De overlevenden beschuldigen traditionele jagers.

Wraak

Volgens een inwoner van Ogossagou, die anoniem wil blijven, was de aanval een wraakactie voor een aanval van vorige week waarbij 23 soldaten om het leven kwamen. Die aanval werd opgeëist door een groep met banden met al Qaeda, die op haar beurt sprak van vergelding voor het geweld tegen de Fulani door het Malinese leger. 

Jihadistische groeperingen met banden met IS en al Qaeda hebben van de bestaande etnische conflicten in het land gebruik gemaakt om soldaten te ronselen en bepaalde regio’s in Mali en buurlanden Burkina Faso en Niger te destabiliseren. 

Frankrijk ondernam in 2013 een militaire interventie in hun voormalige kolonie Mali, om te vermijden dat de jihadistische invloed verder zou verspreiden. Dat gebeurde in woestijngebied in het noorden van het land. Ondertussen hebben de aanhangers van de extremistische bewegingen zich gehergroepeerd in het centrum van Mali en haar buurlanden. 

Frankrijk houdt nog steeds 4.500 manschappen in de regio Sahel, de meeste van hen in Mali. Daarnaast is er ook een beduidende Amerikaanse militaire aanwezigheid. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.