"Medewerkers van Russisch bedrijf verspreidden nepnieuws over crash MH17"

Een brokstuk van MH17, 24 mei 2018.
AFP Een brokstuk van MH17, 24 mei 2018.
Alleen al de eerste twee dagen na het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines in juli 2014 zijn minstens 65.000 tweets verstuurd waarin Oekraïne de schuld krijgt. Dat schrijft de Nederlandse krant ‘De Groene Amsterdammer’ op basis van een eigen analyse. Aanvankelijk werd gemeld dat het om 1.400 Russische Twitter-berichten zou gaan. Ze zijn verstuurd door medewerkers van een trollenfabriek in Sint-Petersburg.

De tweets zijn volgens het weekblad grotendeels Russisch en bieden inzicht in een even centraal gecoördineerd als kortstondig informatieoffensief. Vanuit een kantoorpand in een buitenwijk van Sint-Petersburg mengen honderden medewerkers zich dag in, dag uit in onlinediscussies. Het is hun taak om gesprekken op de spits te drijven en tweespalt te zaaien.

Tijdens deze grootschalige desinformatiecampagne moesten Russische trollen de wereld ervan overtuigen dat Oekraïne het MH17-toestel neerschoot als provocatie. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Dewael

  Hoe was het mogelijk dat het luchtruim nog open was terwijl alle grondradars gelijktijdig in onderhoud waren? Ik vrees dat de waarheid nooit boven zal komen zolang betrokken partijen dit onderzoeken. Voor hun was RU al schuldig voor het onderzoek werd opgestart.

 • Joske Keyre

  Ja, wanneer gaan we nu eens de waarheid weten over mh17??? Gerechtigheid is ver te zoeken in de moderne wereld.

 • Frans Peeters

  Nederland doet alles om de schuld op een ander te steken, dit vliegtuig had nooit over oorlogsgebied gestuurd mogen worden

 • Luc Deboosere

  Schandalig dit nog niet is uitgeklaard!

 • Julien Buys

  vliegtuig had niets te zoeken boven een conflikt zone