"Mayday, fuel" Vliegtuig uit Los Angeles stuurt noodsein uit door weinig brandstof: luchthaven van Sydney even op scherp

Een Boeing 787 Dreamliner van United Airlines (Illustratiebeeld).
getty Een Boeing 787 Dreamliner van United Airlines (Illustratiebeeld).
"MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY, FUEL." Die noodboodschap stuurde de piloot van een vlucht van United Airlines vannacht uit. Het toestel, dat onderweg was van Los Angeles naar Sydney, had nog maar weinig brandstof. In Sydney was het vanaf dan alle hens aan dek. 

Een grootschalige noodrespons volgde, waarbij het vliegtuig voorrang kreeg op alle andere inkomende vluchten. Verschillende belangrijke wegen rond de luchthaven werden uit voorzorg afgesloten. 

United Flight 839, een Boeing 787 met 180 passagiers en 14 crewleden aan boord, kon uiteindelijk zonder problemen landen. Er was sprake van een mechanisch probleem met brandstofissues tot gevolg, stelt United Airlines in een statement. Stevige wind tijdens de vlucht kan ook mee verklaren dat er meer brandstof werd verbruikt dan gepland.

"Geen gevaar"

Volgens Peter Gibson van de Australian Civil Aviation Safety Authority was het vliegtuig nooit echt in gevaar. “Er zijn internationale standaarden die stellen dat als een toestel aan zijn reservebrandstof zit, dat een noodoproep moet maken." Vanaf dan weten de luchtverkeersleiding en vliegtuigen in de buurt dat het toestel voorrang moet krijgen. “De mayday betekent niet dat je bijna zonder brandstof zit”, benadrukt hij. “Het betekent dat je nog genoeg hebt, maar dat je aan je reserve zit en zo snel mogelijk moet kunnen landen.”

Ook al was er zenuwachtigheid rond de landing, volgens journalist Liz Hayes van Nine Network - die zelf op de vlucht zat - wisten de passagiers van niets. De landing verliep verder normaal, iedereen kon zonder problemen uitstappen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marjon menten

  Och..... met een vliegtuig gebeuren normaal gezien de minste ongevallen.

 • Verstappen Martine

  Of het nu pan pan pan of mayday maday maday is, kan me niet schelen. Ik sta doodsangsten uit in een vliegtuig.

 • Jurgen Van Den Bergh

  Als de piloot maar voor 30 minuten fuel heeft zal hij een "PAN PAN PAN" bericht uitsturen naar ATC. En dan wordt alle inkomend verkeer tegengehouden en mag hij direct vooraan in de rij van vliegtuigen die wachten om te landen.

 • Verstappen Martine

  Whaaa !!!!! nog maar eens een reden waarom ik niet meer op een vliegtuig wil stappen

 • Filip Vanlaeken

  Met een mayday krijg je voorrang, vragen worden pas achteraf gesteld. Zo hoort het ook.