'Manhattanhenge': het is weer tijd voor dit prachtige natuurfenomeen in NYC

American Museum of Natural History/YouTube
En toen was er licht, véél licht in de straten van Manhattan. Morgen is het inderdaad weer zover, tijd voor 'Manhattanhenge'. Twee keer per jaar gaat de zon in New York City precies op de lijn van het beroemde stratenplan van de Big Apple onder. En dat zorgt voor een straf natuurfenomeen dat de moeite loont, zeker in tijden van social media.

"Een zeldzaam en mooi zicht", zo noemt het American Museum of Natural History (AMNH). Zelfs de donkerste plekjes zullen oplichten als 'Manhattanhenge' toeslaat - naar analogie met Stonehenge, uiteraard. Sinds Neil deGrasse Tyson, directeur van het Hayden Planetarium, het fenomeen meer dan tien jaar geleden voor het eerst onder de aandacht bracht, kwam het nieuwe woord officieel in het Oxford woordenboek.

De eerste van de twee bijzondere lichtshows van dit jaar zal morgen om 20u12 beginnen, als de halve zon op dezelfde lijn staat met het stratenrooster. De 'volle zon-Manhattanhenge' zal zich een dag later op hetzelfde uur voltrekken. De noord- en zuidkant van alle kruisende straten (die van oost naar west lopen) zullen dan tegelijk opgelicht worden door de zon. Uniek!

Wie al dan niet toevallig vrijdag en zaterdag in Manhattan is, zal het zich niet beklagen om de zonsondergang door 34th Street of 42nd Street te aanschouwen. Wie er niet kan bijzijn, krijgt een tweede kans in 2015 op 12 en 13 juli. En verwacht je de komende dagen maar aan mooie beeldjes op de sociale media. Voorlopig kan je al even verder met foto's van vorige edities.

PHOTO_NEWS
REUTERS
APReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels