Man opgepakt na gewelddadige dood Nederlandse filmmaker: "Bewusteloos geslagen op gevaarlijkste plek van Mallorca"

Wouter van Luijn op de première van Wolf.
Twitter Wouter van Luijn op de première van Wolf.
De Spaanse politie heeft een persoon opgepakt in verband met het overlijden gisterenochtend vroeg op de bekende Nederlandse filmmaker Wouter van Luijn (34) op Mallorca. Dat meldt de plaatselijke krant Ultima Hora. Het zou gaan om de man die hem in een auto naar het ziekenhuis bracht.

De bestuurder van de gehuurde Volkswagen Tiguan, die in beslag is genomen voor sporenonderzoek, heeft tegenstrijdige verklaringen afgelegd over wat er exact gebeurd zou zijn. Er zou ook een huiszoeking zijn gedaan. De man zou in tweede instantie een andere plaats hebben genoemd waar hij de Amsterdammer heeft gevonden. Volgens de eerste verklaring van de man werd van Luijn gisterenochtend vroeg aangevallen en bewusteloos geslagen door een groep mannen.

No go-gebied

De politie gaat ervan uit dat een vechtpartij heeft plaatsgevonden binnen de beruchte krottenwijk Son Banya en dat die aan van Luijn het leven heeft gekost, berichten lokale media. Eerder werd gemeld dat de aanvallers zouden te zien zijn op beelden van een bewakingscamera.

De krant Diari de Mallorca schrijft dat een bekende – vermoedelijk de bestuurder van de wagen – de Nederlander middenin de nacht naar de krottenwijk zou hebben gebracht vanuit Palmanova, waar Van Luijn met zijn vader op vakantie was.

Een cameraman filmt de plek in Son Ferriol waar de Nederlander vanochtend werd aangetroffen. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht waar hij bezweek.
EPA Een cameraman filmt de plek in Son Ferriol waar de Nederlander vanochtend werd aangetroffen. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht waar hij bezweek.

Son Banya staat bekend als de gevaarlijkste plek op Mallorca. Een no go-gebied. De plaats geldt als de ‘supermarkt van de drugs’, waar de drugsmaffia van het eiland de dienst uitmaakt. Op de plek waar van Luijn gevonden is, komen junks om hun drugs te consumeren, zegt de eigenaar van de grond, die ze er dagelijks aantreft. De man heeft zijn schuur met een hek heeft moeten omringen nadat drugsverslaafden er steeds binnenkwamen. 

Vakantie

Na de vechtpartij, waarbij Van Luijn het bewustzijn verloor, zouden vier of vijf jongens uit de wijk hem hebben enkele honderden meters hebben meegevoerd en zijn lichaam bij een opslagplaats aan de donkere weg hebben achtergelaten. De plaatselijke kranten berichten vanochtend ook dat volgens de autopsie het onwaarschijnlijk is dat de Nederlander aan zijn verwondingen alleen zou zijn overleden; daarvoor zijn die niet ernstig genoeg.

De bestuurder van de Tiguan verklaarde aanvankelijk dat hij de jongens met het lichaam zag en dat zij vluchtten toen hij claxoneerde. Hij zou daarop Van Luijn in zijn auto hebben gelegd en naar het ziekenhuis zijn gereden, waar de artsen niets meer konden doen om het het leven van de filmmaker te redden.

Van Luijn was met zijn vader op Mallorca. Voor zover bekend vierden zij daar vakantie. Of de vader van Van Luijn erbij was toen zijn zoon werd aangevallen, is onduidelijk. 

De Spaanse politie heeft de Nederlandse ambassade ingelicht, waarna contact is opgenomen met de familie van de man. Buitenlandse Zaken staat in contact met de familie van Van Luijn en zijn vader. 

Gouden Kalf

Van Luijn heeft de montage van tientallen films op zijn naam staan, waaronder 'Brasserie Valentijn' (2016) en 'Aanmodderfakker' uit 2014, waarin acteur Gijs Naber de hoofdrol vertolkt. Voor de film 'Wolf' pakte Van Luijn een nominatie voor een Gouden Kalf. 

In de filmwereld wordt geschokt gereageerd op de gewelddadige dood van Van Luijn. Diverse acteurs en collega's betuigen hun medeleven. "Wat een afschuwelijk nieuws, mijn dierbare collega Wouter... Mijn medeleven is bij de familie van Wouter...,'' zegt filmeditor (van o.a. De Luizenmoeder) Jef Hertoghs op Twitter. 

Acteur Mimoun Ouled Radi ('Shouf Shouf Habibi', 'Gangsterboys') schrijft: "Rust zacht Wouter van Luijn. Fijn mens was je. Ik hoop dat de daders niet ongestraft blijven. Veel sterkte voor familie en vrienden...."

Naast zijn werk in de filmwereld, werkte Van Luijn ook mee aan diverse video's voor hits van artiesten uit de muziekbusiness.

ANP

null

null
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc De Vos

  Drugsdealers leveren de maatschappij NIETS op dus zwaar straffen die mannen. Ze zijn verantwoordelijk voor 1000’en doden, opnamens in ontwenningsklinieken die wij als belastingbetaler kunnen betalen. Qua drugsbeleid een voorbeeld nemen aan de VS.

 • Renate Depuydt

  De reactie: wegblijven... Ja...en we blijven allemaal in onze zetel zitten en dan kan er niks gebeuren. Dan moet je nergens meer gaan eh. Ik zou me persoonlijk ook niet begeven in de "gevaarlijkste buurt" maar als iedereen eens normaal zou doen en respect zou hebben voor de medemens zouden zo'n dingen niet gebeuren. Dat is weer zo'n cliché-reactie van mezelf maar 't is wel hoe het is.

 • Hannes Jennen

  Ok Roger maak dan drugs legaal dan zit het nimmer in de misdaad wegens niet genoeg winst. Je logica is een beetje kort door de bocht

 • Patrick Voet

  De oorlog tegen drugs is a lang verloren... Best om alles te legaliseren met staats controle op productie, en drugs enkel in de apotheek te verkopen, zodat drugs geld niet langer naar criminelen gaat.

 • Roger Pingeon

  Misdaad is bijna altijd drugs-gerelateerd. Maar er is niks mis met drugs natuurlijk...