"Man knipt hoofddoek van elfjarig meisje af in Canada"

K.N. tijdens de persconferentie.
reuters K.N. tijdens de persconferentie.
Een elfjarig meisje uit de Canadese stad Toronto zegt dat een man vrijdagochtend tot twee keer toe probeerde om haar hoofddoek af te knippen terwijl ze naar school wandelde. De politie is op zoek naar de dader en beschouwt de aanval als een haatmisdrijf.

“Ik voelde me erg bang en verward,” vertelde K.N. vrijdagnamiddag tijdens een persconferentie. Het meisje zegt dat ze de man voelde naderen toen ze met haar jongere broertje op weg was naar school. Ze draaide zich om en zag de man staan met een schaar in de hand. “Ik gilde. De man liep gewoon weg. We volgden een grote groep mensen om veilig te zijn. Hij kwam terug. Hij bleef in mijn hoofddoek knippen, zei K.

De politie is nu op zoek naar een middelgrote Aziatische man met een dunne snor en een zwarte bril. Hij zou midden de twintig zijn en droeg een zwarte broek en een zwarte sweater op het ogenblik van de aanval.

De Canadese premier Justin Trudeau haalde het incident aan tijdens een toespraak aan het einde van een tweedaagse retraite met zijn kabinet. “Mijn hart gaat uit naar het jonge meisje dat werd aangevallen, schijnbaar voor haar religie. Ik kan me niet voorstellen hoe bang ze moet geweest zijn,” zei hij. “Ik wil dat zij en haar familie en vrienden en gemeenschap weten dat dit niet is waar Canada voor staat.”

K. bekende tijdens ze persconferentie dat ze nu “eigenlijk heel bang is” om naar school te wandelen. “Wat je doet is echt verkeerd. Je mag je zo niet gedragen en vooral, ik ben een kind,” zei ze in een boodschap voor haar aanvaller.

Haar moeder stond haar dochter bij. “Ik ben gewoon blij dat ze veilig is,” aldus de vrouw met trillende stem. “Ik weet niet waarom hij het gedaan heeft, maar dit is gewoon niet [typisch voor] Canada.”
20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Van Rompaey

  Geweld is nooit goed te praten.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Sam benali, hoe durf jij ons van onwetendheid te beschuldigen ? Je moest in de grond zinken van schaamte. Wij hoeven van jou niks te leren. Integendeel : in plaats van jouw cultuur aan ons te willen opdringen zou je moeten blij zijn dat je in onze gemeenschap werd opgenomen.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  De kans is groot dat dat meisje niet zelf gekozen heeft voor die kopvod. Maar van kinderen blijf je af. En daarmee uit.

 • Bieke Pelleckens

  Er is veel te doen rond het dragen van een hoofddoek. Maar Nederland heeft ook haar religieuze geschiedenis in onder andere typische klederdracht incluis kap. Niemand die zich daaraan ergert. Hoeft ook niet, het heeft zijn charmes.

 • Gino Denil

  Een hoofddoek dragen is daar wettelijk niet verboden. Een pet, regenkapje, cowboy hoed of een band met pluimen ook niet. Een meisje van 11 met geweld aanranden is er wel verboden. Dus die dader moet zich aanpassen aan de wetten van zijn land.