"Maastricht mag buitenlanders weren uit coffeeshops"

UNKNOWN
De Nederlandse gemeente Maastricht mag buitenlanders weren uit haar coffeeshops. Dat is de conclusie van een advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie. Volgens de advocaat-generaal is het verbod zelfs noodzakelijk om de openbare orde in Maastricht te beschermen tegen de hinder van het drugstoerisme.

In 2006 besliste Maastricht om de toegang van buitenlanders tot coffeeshops te verbieden. Datzelfde jaar werd coffeeshop Easy Going gesloten omdat er toch buitenlanders werden toegelaten. De coffeeshop ging in beroep tegen de sluiting en kreeg gelijk omdat de maatregel strijdig zou zijn met het discriminatieverbod.

De burgemeester van Maastricht Gerd Leers bleef erbij dat de maatregel nodig was en stapte naar de Raad van State. Die legde de kwestie voor aan het Europese Hof van Justitie.

Openbare orde
In een advies stelt een advocaat-generaal van dat Hof nu dat het verbod "noodzakelijk is om de openbare orde te beschermen tegen de hinder die door drugstoerisme wordt veroorzaakt". Bovendien zou het toegangsverbod voor drugstoeristen ook bijdragen tot de strijd tegen de illegale drugshandel in de Europese Unie.
 
De advocaat-generaal wijst er ook op dat verdovende middelen zoals cannabis geen normale handelswaren zijn die vrij kunnen verhandeld worden. Klanten die hun softdrugs mee over de grens nemen, riskeren bijvoorbeeld strafrechtelijk vervolgd te worden. Daarom meent de advocaat-generaal ook dat het verbod in Maastricht "niet onder de vrijheid van dienstverrichting valt".
 
De conclusie van de advocaat-generaal is nog geen bindende uitspraak. De rechters van het hof starten nu met de beraadslagingen. Het arrest volgt op een latere datum. (belga/gb)