“Longziekte gelinkt aan e-sigaret eist eerste dodelijke slachtoffer”

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
In de Verenigde Staten is een eerste patiënt gestorven aan een longaandoening die mogelijk gelinkt kan worden aan het gebruik van een e-sigaret. Dat meldt het gezondheidsdepartement van de staat Illinois. Een honderdtal andere patiënten die mogelijk aan dezelfde aandoening lijden, worden nog verzorgd.

Het geslacht en de leeftijd van het slachtoffer zijn niet bekendgemaakt. De patiënt maakte deel uit van een groeiende groep mensen in de VS die te maken kregen met gelijkaardige symptomen, waaronder hoesten, kortademigheid en vermoeidheid. Sommigen hebben ook last van braakneigingen en diarree.

Vandaag zei het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) dat al 193 gevallen werden geteld in zestien staten. In Illinois alleen al doken 22 mensen op met klachten.

De patiënten zouden allemaal gebruikmaken van een e-sigaret, hoewel het voorlopig nog niet zeker is dat vapen aan de basis ligt van de ziekte. Volgens de CDC zouden ook veel patiënten producten met THC - de psychoactieve stof in cannabis - hebben genuttigd. “Hoewel al deze gevallen op elkaar lijken, is het niet duidelijk of deze gevallen een gemeenschappelijke oorzaak hebben of of ze verschillende ziekten zijn met gelijkaardige symptomen”, verklaart het gezondheidsdepartement van Illinois.

Volgens de directeur van het departement is er wel reden tot ongerustheid. “De ernst van de ziekte is alarmerend en we moeten duidelijk maken dat het gebruik van e-sigaretten en vapen gevaarlijk kan zijn”, klinkt het.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erno Ahaus

  Het zou fijn zijn geweest als de schrijver van dit stukje zich eerst daadwerkelijk verdiept had aan wat er aan de hand is ; van meet af aan was duidelijk dat het ging om het dampoen van (synthetische) cannabis of THC(olie), dus om WAT er gedampt werd, en niet om normale,gangbare e-sigaretten en de daarvoor geeigende vullingen. Dit is zoiets als het glas de schul geven omdat iemand er pure alcohol uit heeft gedronken.....

 • Martin Essen

  Ik heb exact dezelfde klachten en vape veel....

 • Stefan Vantstraat

  Stop toch in godsnaam met het steunen van de oppermachtige tabakslobby! Wat hebben deze mensen gerookt? (Gedamt) Zeker geen gekeurde liquid. Ik damp al jaren. (Na vanaf mijn 16 jaar gerookt te hebben) Ben ik nog steeds verslaafd? Zeker wel, maar ik voel me stukken beter dan voordien. Raar toch: gooit men dezelfde vloeistof op het vuur in de sauna vindt iedereen het prima.

 • Pieter Talboom

  Ik kreeg steeds een enorme irritatie aan mijn keel en een hele diepe kuch tijdens het vapen. Ik ken volk dat er zelfs chronisch van begonnen te kuchen, dus rook ik gwn terug. De oorzaak vd kuch is mss ook die van deze ziekte mss?

 • Tom Janssens

  Gebruiken van THC doe je niet via een vaper maar via tabak... Toch maar proberen om vapen in een slecht daglicht te stellen.