"Lijst en petloleum": Argentijns president beledigt China in domme tweet

Argentijns president Cristina Fernandez de Kirchner en Chinees premier Li Keqiang. Of die laatste kan lachen met haar 'lijst'-grap, is maar de vraag.
EPA Argentijns president Cristina Fernandez de Kirchner en Chinees premier Li Keqiang. Of die laatste kan lachen met haar 'lijst'-grap, is maar de vraag.
Argentijns president Cristina Fernandez de Kirchner heeft een diplomatische uitschuiver van formaat gemaakt. Terwijl het Zuid-Amerikaanse staatshoofd op staatsbezoek is in China om de banden tussen beide landen aan te halen, lachte ze gisteren op Twitter met de manier waarop de Chinezen spreken. In eigen land lag de president al onder vuur voor haar aanpak van het verdachte overlijden van openbaar aanklager Alberto Nisman.

"Meer dan duizend aanwezigen. Zijn die allemaal van 'La Cámpola' en kwamen ze speciaal voor de lijst en petloleum?"

Met haar tweet suggereert Kirchner dat Chinezen moeilijkheden hebben om de woorden 'rijst', 'petroleum' en 'Campora', de Spaanse naam van de jongerenvleugel van haar partij, uit te spreken. Haar politieke medestanders zullen haar tweet wellicht interpreteren als een onbezorgd grapje, typisch voor haar volkse stijd op sociale media. Maar of haar gastheren daar ook zo over denken, is maar de vraag.

De president is in China om de banden met het land aan te halen, nu Argentinië in economische moeilijkheden verkeert. Ze hoopt op Chinese leningen om energie- en spoorprojecten te kunnen financieren.

Minuten nadat ze de tweet de wereld instuurde, was #Campola een trending topic in Argentinië. Velen uitten hun ongenoegen en toonden hun minachting voor de president. Vanuit Peking kwam er geen officiële reactie op de tweet. Toch deed Kirchner een poging om zich te excuseren:

"Sorry. Weet je wat? De overdrijving en spot zijn zo sterk dat je er enkel op kan reageren met humor. Anders zijn ze heel, heel giftig." En zo verschoof ze de verantwoordelijkheid voor de ophef voornamelijk naar degenen die haar grap niet konden smaken.

Kirchner kreeg de voorbije weken wel meer kritiek wegens haar onberekenbare gedrag. Politieke tegenstanders namen haar onder vuur voor haar aanpak van het verdachte overlijden van een openbare aanklager. Die overleed amper enkele dagen nadat hij haar beschuldigd had van het dwarsbomen van zijn onderzoek naar een bomaanslag in 1994.

Alberto Nisman werd vorige maand dood gevonden met een kogel in het hoofd. Hij had een kladversie opgesteld van een aanhoudingsbevel voor Kirchner. Dat document werd uit het verslag weggelaten.