"Libanon pakt vrouw en zoon van IS-leider op"

Abu Bakr al-Baghdadi.
EPA Abu Bakr al-Baghdadi.
Eén van de vrouwen en één van de zoons van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zijn opgepakt, toen ze de grens tussen Syrië en Libanon overstaken. Dat meldden Libanese veiligheidsautoriteiten.

De twee zouden met een vals paspoort onlangs de grens zijn overgestoken en zijn meegenomen naar het Libanese ministerie van Defensie. Daar wordt de vrouw ondervraagd. Volgens de Arabische nieuwszender Al-Arabiya gaat het om de tweede echtgenote van al-Baghdadi, die meerdere vrouwen heeft. De vrouw zou uit Syrië komen, maar veel meer is over haar niet bekend.

Al-Baghdadi is de leider van terreurgroep IS (Islamitische Staat). Hij riep eerder dit jaar een kalifaat uit in een deel van Syrië en Irak. In november werd gemeld dat hij gewond zou zijn geraakt bij een bombardement in Syrië. Niet veel later toonde Al-Baghdadi via een videoboodschap dat het goed met hem ging.

De leider van IS, zelf afkomstig uit Irak, hoopt zijn kalifaat verder uit te breiden. Zo riep hij zijn aanhangers onlangs op de koninklijke familie van Saudi-Arabië aan te vallen. Het Westen probeert de opmars van IS met bombardementen te stuiten.