“Leugens”: Warschau slaat terug nadat Poetin Polen beschuldigt van samenzwering met Hitler

De Poolse premier Mateusz Morawiecki.
EPA De Poolse premier Mateusz Morawiecki.
De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de Russische president Vladimir Poetin ervan beschuldigd “herhaaldelijk te liegen over Polen” en dat “altijd weloverwogen” te doen. Volgens Morawiecki gebeurt dat altijd als de regering in Rusland “internationale druk voelt als gevolg van haar acties”.

Zijn uitspraken volgen twee dagen nadat het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur op het matje riep na uitspraken van Poetin. Hij beschuldigde Polen ervan een "bondgenootschap" te hebben gesloten met Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en antisemitisch te hebben gehandeld. 

Russische “tegenslagen”

In zijn reactie wijst Morawiecki op verschillende "tegenslagen" van Rusland: "de poging om Wit-Rusland volledig omver te werpen is mislukt, terwijl de Europese Unie opnieuw sancties heeft opgelegd na de illegale annexatie van de Krim". Hij haalt ook de maatregelen aan die Washington heeft genomen om de Nord Stream 2-pijpleiding te vertragen en de sancties die zijn opgelegd aan Russische topsporters door het Wereldantidopingagentschap (WADA).

"Ik beschouw de woorden van president Poetin als een poging om deze problemen te verbergen. De Russische leider is er zich wel degelijk van bewust dat zijn kritiek niets te maken heeft met de realiteit", klinkt het nog.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  Wat een lachertje. Het was Stalin die met Hitler een niet aanvalspact sloot voor de inval in Polen. Ze hebben Polen gewoon samen verdeeld. Duitsland valt binnen, in een latere fase doet Rusland de aanval in de rug op de resterende Poolse troepen die trachten te reorganiseren. En in de nasleep ervan werden in Katyn nog eens bijna 15000, tot 20.000 Poolse officieren vermoord door de Russen. De laatste cijfers kwamen uit oude Soviet archieven die waren vrijgegeven een 4 a 6 jaar terug.

 • Lucien Mertens

  Het is, gezien het "niet aanvalspact tussen Rusland en Duitsland" aan de vooravond van WOII, ook vrij lachwekkend van Poetin om daar nu mee aan te draven.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Met andere woorden Poetin heeft normaal gedaan : liegen. Blijkbaar is zijn kennis over geschiedenis zo goed als die van Trump. Twee “wereldleiders” die in hun eigen geschiedenis versie geloven.

 • willem merken

  Wie heeft er Polen bezet bij het begin van WO II? Gedeeld tussen Hitler en Stalin. Dringend aan geschiedenislessen toe.