"Lelijke" vondst in schoenendoos blijkt recordbedrag van 16 miljoen euro waard

AFP
Ze vonden de antieke vaas in een schoenendoos op zolder. De Franse eigenaren die de vondst eigenlijk niet echt mooi vonden, gingen er toch mee naar Sotheby's Parijs om het kleinood te laten schatten. Het bleek een meesterzet want daar kwamen ze tot het besef dat ze goud in handen hadden.

Volgens experts is de porseleinen vaas gemaakt voor de achttiende-eeuwse keizer Qianlong van de Qing-dynastie, die heerste van 1736 tot 1795 tijdens de laatste dynastie die China heeft gekend. Het veilinghuis kleefde er een waarde van 500.000 tot 700.000 euro op. Maar de uiteindelijke verkoop werd afgeklopt op een veelvoud: 16,2 miljoen euro. Het is meteen goed voor een absoluut record voor Sotheby's Parijs.

AFP

Volgens het veilinghuis hadden de grootouders van de huidige eigenaren - die anoniem wensten te blijven - de vaas gekregen van een oom via een erfenis. De nalatenschap bevatte nog meer Chinees porselein en enkele Japanse kunstwerken, waaronder een bijzondere bronzen spiegel die ook werd geveild. 

AFP

Olivier Valmier, expert van Sotheby's, werd bij het openen van de schoenendoos "onmiddellijk getroffen" door de kwaliteit van de vaas. "Het kunstwerk is gewoon heel erg uitzonderlijk: het enige bekende exemplaar in zijn soort."

Op de porseleinen vaas staat een idyllisch landschap met herten en kraanvogels afgebeeld. "Deze vaas is de enige ter wereld met zo’n hoge mate van detail", verklaarde hij eerder al. "Dit is een groots kunstwerk."

AFP

Ondanks haar zeldzaamheid en potentiële waarde waren de huidige eigenaren oorspronkelijk niet erg enthousiast. "We vonden het helemaal geen mooie vaas en mijn grootouders ook niet", vertelde een van hen aan het Franse persbureau AFP.

"Gezien de enorme vraag naar Chinese kunst bij de verzamelaars van vandaag, is het moment gekomen om jullie huizen en zolderkamers te doorzoeken en naar ons te komen met alles wat jullie maar kunnen vinden", luidde het advies van Henry Howard-Sneyd van Sotheby's naar aanleiding van deze wonderlijke veiling. 

AFP19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc DE Coninck

  Mooie vaas maar 16 miljoen zou ik er toch niet aan geven, moest ik er één hebben zou ik er wel graag 16 miljoen voor krijgen ;-)

 • Philippe Desmet

  Iets mooi vinden is uiterst persoonlijk. Alles hangt af van de esthetische ervaringen. Uit een Smaakgewaarwording volgt een smaakoordeel en daarmede een waardeoordeel. Een prijs zegt niet of het kunstvoorwerp mooi of lelijk is. Bv. Van Gogh maakte 2000 schilderijen en verkocht er 1 aan kenissen van familie. Nu is men 'verliefd' op zijn kunstwerken...?

 • Alan Janssen

  .... daarom begrijp ik kunst niet... ik vind iets mooi of niet.... en het wordt niet mooier als het duurder wordt.... wel aantrekkelijker om te verkopen.

 • Jan Van Rompaey

  Zijn de superrijken dan echt zot geworden?

 • Matthias Jerusalem

  Sorry ze...16 miljoen voor een vaas? Zot zijn dat niet zeer zeggen ze.....