Ga naar de mobiele website
^ Top

"Lekken zijn echt, het nieuws is nep": 'hoogtepunten' uit Trumps persconferentie

YouTube screenshot
De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie opnieuw uitgehaald naar de pers. Na afloop van de ruim een uur durende bijeenkomst reageerden Amerikaanse media geschokt en draaiden de factcheckers overuren. Trump en zijn aanhangers waren in hun nopjes.

Gisterochtend liet Donald Trump aan zijn medewerkers weten dat hij een persconferentie zou geven rond het middaguur. Volgens CNN kon Trump niet wachten zichzelf gistermiddag te verdedigen tegen negatieve berichten in de media. En dus werd in allerijl een extra grote ruimte klaargemaakt in het Witte Huis. We zetten de hoogtepunten uit die persconferentie op een rijtje.

1. Nepnieuws
"Ik zou best een goede verslaggever zijn", zei Trump tijdens de persconferentie. De journalisten in de zaal zijn dat volgens hem niet, die verdraaien positieve verhalen tot negatieve. "Ik begrijp het wel. Het komt door mij".  Trump verklaarde dat hij eerlijke journalistiek wil. "Het is zo belangrijk dat het publiek een eerlijke pers krijgt. Het publiek gelooft jullie niet meer. Misschien had ik daar een handje in. Ik weet het niet". Hij gaf vooral nieuwszender CNN ervan langs, die hij promoveerde van 'nepnieuws' naar 'zeer nepnieuws'.

2. De factcheck ter plekke

Gewoonlijk worden Trumps uitspraken en data na afloop in krantenartikelen op feitelijke onjuistheden gecontroleerd. Maar televisieverslaggever Peter Alexander confronteerde Trump tijdens de persconferentie met diens onjuiste cijfers over een gigantische verkiezingsoverwinning: "Waarom zouden Amerikanen u geloven als u zegt dat de informatie die ze krijgen nep is terwijl u zelf onjuiste informatie geeft?" Trump leek in zijn antwoord zijn medewerkers de schuld te geven: "Deze informatie heb ik gekregen. Eigenlijk heb ik het ergens gezien". Daarna gaf hij een andere journalist het woord.

3. De zwarte journalist

Het is een vooroordeel dat Afrikaans-Amerikanen niet graag bevestigd zien: blanken zouden denken dat iedereen met een kleurtje elkaar kent. Toen verslaggever April Ryan van American Urban Radio Networks bij de persconferentie een vraag stelde, leek Trump niet eens door te hebben dat ze journalist was. Ryan vroeg of Trump bij de aanpak van problemen in de grote steden zou overleggen met het politiek samenwerkingsverband van zwarte politici. "Zeker", antwoordde Trump. "Wil jij een bijeenkomst regelen? Zijn het vrienden van je?" Ryan reageerde ietwat van haar stuk gebracht: "Ik ben gewoon een verslaggever, maar ik ken wel een aantal van hen".

http://bcove.me/tsfxu9ef

4. 'Nucleaire holocaust' en Rusland

Veel journalisten vroegen naar de relaties tussen Trumps medewerkers en Rusland, naar aanleiding van het aftreden van zijn veiligheidsadviseur. Volgens Trump is dat geen verhaal: "Rusland is nep", zei hij. Hij zei dat hij niemand bij de Russen heeft om mee te praten als hij dat al zou willen. Verslaggevers vroegen ook naar Russische provocaties, nu er al dagenlang een Russisch oorlogsschip voor de oostkust vaart. Trump waarschuwde in zijn antwoord voor het gevaar van een "nucleaire holocaust als geen ander". Hij verwees ook naar de relaties tussen Rusland en zijn politieke rivaal. "Ze zeggen dat ik nauwe banden heb met Rusland. Hillary Clinton gaf 20 procent van het Amerikaans uranium weg". Daarmee verwees Trump naar een onjuist bericht dat onder Clintons ministerschap uranium aan de Russen zou zijn gegeven.

5. 'Minst racistisch'

Een verslaggever met een keppeltje op vroeg Trump naar antisemitische incidenten waar de president geërgerd op reageerde. Eerst gaf hij de man ervan langs: "Ga zitten", beval hij en later foeterde hij hem uit dat dit geen makkelijke vraag was. "Wel een belangrijke", aldus de journalist, Jake Turx. Trump noemde het een oneerlijke vraag waarna hij betoogde: "Ten eerste, ik ben de minst antisemitische persoon die je ooit hebt ontmoet. Ten tweede, de minst racistische".

Meer over27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anonymous

  Wim Van De Wijgaart: ,uw vertrouwen in wat de pers zegt is wonderbaarlijk anno 2017, was ik ook maar zo blind. Clinton zou idd president moeten zijn dan...

 • Anonymous

  Zelfs Bernie zegt nu dat CNN fake nieuws is. Morgen een pagina over Sanders dan? Hmmm

 • Anonymous

  De mensen die nieuws lekken naar de buiten wereld, zeggen niet de waarheid! Mag dat niet gezegd worden misschien ?

 • Dimi Bauwens

  Dat er iets mis is met die man staat vast. Dat er iets grondiger mis is met de hedendaagse politici is een absolute! Daardoor raakte deze man aan de macht! Door de belangenvermenging, corruptie, nepotisme.. keerde de publieke opinie zich tegen het establishment. Wat hebben we geleerd?

 • Anonymous

  De heer, Donald Trump is gewoon de beste ! klein letter voor heer, Omdat hij grote veranderingen zal doorvoeren in Amerika en de slechte mensen in het gevang!!!

Meld een bug