"Lek in Doel opnieuw via media moeten vernemen", na Nederland ook Noordrijn-Westfalen misnoegd over gebrekkige Belgische communicatie

Photo News
De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft het lek in de kerncentrale van Doel via de media moeten vernemen. Dat zegt Energieminister Andreas Pinkwart in Düsseldorf na een gesprek met Vlaams Energieminister Bart Tommelein. De federale regering had Noordrijn-Westfalen in februari nochtans verzekerd dat er transparanter zou worden gecommuniceerd over problemen met onze kerncentrales.

Twee weken geleden kwam bij een lek in kernreactor Doel 1 ongecontroleerd water vrij uit het reactorvat. Het was de eerste keer dat zoiets gebeurde in een Belgische kerncentrale.

Nederland reageerde al misnoegd dat het niet op de hoogte werd gebracht. Dat blijkt nu ook het geval voor Noordrijn-Westfalen, ondanks de afspraken die eerder dit jaar werden gemaakt. "België zou sneller moeten communiceren", zegt minister Pinkwart. De Duitse deelstaat heeft bij de Europese Unie een klacht lopen tegen onze scheurtjescentrales. "Het zou best zijn dat ze zo snel mogelijk worden gesloten", stelt de politicus.

In 2020 opent de eerste rechtstreekse connectie voor elektriciteit tussen België en Duitsland. "Ik heb België aangeboden een tweede interconnector te bouwen in 2025", zegt Pinkwart. Dat is niet toevallig het jaar waarin onze kerncentrales moeten sluiten. "Als er een probleem rijst met de bevoorrading zijn wij natuurlijk bereid ons best te doen België te helpen", zegt Pinkwart. "Maar elektriciteit verkopen is niet ons eerste doel. We zijn vooral bezorgd om de veiligheid."
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Maar best ook. De pers is in dit land sneller dan de overheid.

 • johan debue

  Iedereen is weer tegen kernenergie en vergeet daarbij dat er ieder jaar 12500 doden zijn in Belgie door luchtvervuiling die dan nog meestal afkomstig is uit het buitenland.Dat ze dus maar rap zwijgen in Nederland en Duitsland.

 • Jomme Dockx

  Dat de Duitsers zich met hun bruinkool bezig houden !

 • Luc Deville

  We verliezen alle krediet bij onze buren door het kerncentrale dossier en dit enkel om de kas van 1 partij te spijzen. En het strafste is dat het een Vlaams gezinde partij is die voor het geld alles doet voor een Franse multinational. Deze partij is zo zot van geld dat ze zelfs een ramp met een kerncentrale over heeft op enkele km van de grootste stad van Vlaanderen waar hun voorzitter burgemeester is.

 • Albert Hendrix

  communicatie in Belgie . Nog nooit van gehoord .Hier weet het ene hand niet wat het andere aan het doen is