Leden Nederlandse motorclub willen "ongedierte van IS" uitroeien in Irak

Nederlander Ron (rechts), lid van motorbende No Surrender, poseert naast een Koerdische strijdmakker in een bunker in de buurt van Mosoel.
Twitter Nederlander Ron (rechts), lid van motorbende No Surrender, poseert naast een Koerdische strijdmakker in een bunker in de buurt van Mosoel.
Leden van de Nederlandse motorclub No Surrender hebben zich bij Koerdische strijders in Irak gevoegd om te strijden tegen Islamitische Staat (IS). De Nederlandse autoriteiten zien daar geen graten in, zo meldt AFP.

Klaas Otto, de leider van de motorbende, verklaarde op de Nederlandse televisie dat drie leden uit Amtserdam, Rotterdam en Breda onlangs hebben deelgenomen aan gevechten in de buurt van Mosoel, in het noorden van Irak.

"Ongedierte uitroeien"
Op een foto op een Nederlands-Koerdisch Twitteraccount is één van hen, de zwaar getatoeëerd Ron, in militaire uitrusting en met een Kalashnikov in de hand te zien terwijl hij naast een Koerdische strijder in een bunker zit.

"Ron uit Nederland heeft zich aan de zijde van de Koerden geschaard om het ongedierte van IS uit te roeien", staat bij de foto. No Surrender is één van Nederlands grootste motorclubs, ze hebben haast evenveel leden als de Nederlandse chapter van de Hells Angels.

Geen vervolging
In tegenstelling tot Nederlandse staatsburgers die de zijde van IS kiezen en hun land verlaten om in Irak of Syrië te gaan strijden, hoeven de motorjongens geen vervolging te vrezen.

"Zich aansluiten bij een buitenlandse gewapende strijdmacht was vroeger strafbaar, maar nu is dat niet meer verboden, zegt Wim de Bruin, woordvoerder van het Nederlandse parket. "Wat niet mag, is tegen Nederland strijden".

Net als België en andere Europese landen, heeft Nederland sancties genomen tegen onderdanen die aan de zijde van IS gaan strijden. In Nederland werden paspoorten van aspirant-jihadi's afgenomen en riskeren IS-strijders bij hun terugkeer naar Nederland vervolging wegens oorlogsmisdaden.

"Het grote verschil met IS is dat dit een terroristengroep is", verduidelijkt de Bruin. "Daardoor is het zelfs strafbaar zich voor te bereiden op deelname aan de strijd aan de kant van IS".