'Lachende moordenaar' geëxecuteerd in China

De 47-jarige Zhao Zhihong, die ook bekendstaat als de 'lachende moordenaar', wordt verantwoordelijk gehouden voor zes moorden en een reeks verkrachtingen van vrouwen en jonge meisjes.
rv De 47-jarige Zhao Zhihong, die ook bekendstaat als de 'lachende moordenaar', wordt verantwoordelijk gehouden voor zes moorden en een reeks verkrachtingen van vrouwen en jonge meisjes.
De Chinese autoriteiten hebben een seriemoordenaar geëxecuteerd. De 47-jarige Zhao Zhihong, die ook bekendstaat als de 'lachende moordenaar', wordt verantwoordelijk gehouden voor zes moorden en een reeks verkrachtingen van vrouwen en jonge meisjes.

Zhao wurgde de meeste slachtoffers met zijn blote handen, maar zou ook een keer een telefoonkabel hebben gebruikt. De autoriteiten arresteerden hem in 2005. Hij bekende vervolgens een reeks misdrijven, waaronder het misbruik en de moord op een vrouw in het toilet van een textielfabriek in Hohhot in 1996.

Voor die laatste moord was reeds een 18-jarige man ter dood gebracht. Hij kreeg postuum eerherstel. Het hooggerechtshof maakte dinsdag bekend dat Zhao inmiddels ook is geëxecuteerd. Het hof noemde zijn misdrijven "bijzonder gruwelijk".

Moorden met een glimlach
Zhao Zhihong kreeg de bijnaam de ‘moordenaar met een glimlach’ vanwege getuigenissen van slachtoffers die een man afbeelden met een lachende uitdrukking bij het plegen van zijn misdaden. Chinese journalisten die Zhao ontmoetten, spraken van een onverklaarbare houding.

Zhao weigerde zijn familie te ontmoeten voor de executie.

Executies

China heeft in 2010 de vereisten aangescherpt om een doodvonnis uit te spreken. In 2015 is ook het aantal met de dood strafbare misdaden teruggebracht van 55 naar 46. Volgens mensenrechtenorganisaties voert de Aziatische reus elk jaar meer executies uit dan enig ander land. Maar hun aantal is een staatsgeheim.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  Malloten vind je overal.....

 • John De roo

  En daarvoor is de doodstraf verkeerd!! Postuum eerherstel. Kan iemand mij eens uitleggen wat je daar in godsnaam aan hebt.

 • Michel Jacobs

  Ongelofelijk: een onschuldige achttienjarige geëxecuteerd. Hij krijgt postuum eerherstel? Et voila???? China is een gevaar voor de wereld.

 • Joske Zeeuw

  Dat hij die gruwelijkheden bekend heeft en herkend is door slachtoffers verantwoord wel de doodstraf. Maar dergelijke veroordeling moet volledig waterdicht zijn. Dat er eerder een 18 jarige terechtgesteld is, ten onrechte, bewijst dat men dat gedaan heeft gebaseerd op enkel vermoeden van schuld. Dat is iemand opofferen om de massa te sussen.

 • Van Eersel Guy

  Dit wijst erop dat er dus echt gekken rondlopen, afvoeren zulke schepsels.