“Laat Egor Zhukov vrij!”: Russische studenten komen op voor gevangengenomen medestudenten tijdens protesten in Moskou

Op de poster staat te lezen dat “Egor Zhukov vrijgelaten moet worden”.
Photo News Op de poster staat te lezen dat “Egor Zhukov vrijgelaten moet worden”.
Rechtbanken in Moskou zagen het nooit eerder: hordes studenten stroomden binnen en bezetten er de gangen. Sinds de Russische overheid studenten tijdens straatprotesten deze zomer begon op te pakken, kwamen hun medestudenten in actie en verenigden ze zich. 

Honderden jonge mensen werden deze zomer aangehouden toen ze in Moskou op straat kwamen tegen de uitsluiting van oppositiekandidaten in de Russische gemeenteraadsverkiezingen op 8 september. De meesten van hen werden weer vrijgelaten, beboet of moesten voor een korte periode achter de tralies. Zeker drie studenten werden aangeklaagd voor “de deelname aan een grootschalige en ongeautoriseerde opstand”, melden BBC News en The Moscow Times. 

De “Moskouzaak”

Zo ook Egor Zhukov, student politiek, is een van de aangeklaagde studenten. Hij riskeert acht jaar celstraf wegens zijn deelname aan de opstand. Hij zou de opstand mee gedirigeerd hebben, maar daar zouden geen bewijzen voor zijn, staat in BBC News en The Moscow Times. Op de dag van Zhukov’s terechtzitting in hoger beroep kwamen tientallen studenten in de rechtbank opdagen om de 21-jarige te steunen. Slechts een handvol studenten kon de rechtszaal binnen. De rest wachtte buiten op meer nieuws.

De zaak van Zhukov staat nu bekend als de “Moskouzaak” en beroert ook mensen buiten de campussen. Naast de steun van studenten, kan Zhukov ook rekenen op de steun van bekende artiesten. De Russische rapper Oxxxymiron bood zelfs aan Zhukov’s borgsom te betalen. 

Ondanks het harde optreden van de Russische overheid in de ongeautoriseerde protesten, is de steun voor de protesten bij studenten alleen maar gegroeid. 

Studenten verenigen zich en ‘vechten’ terug

Sinds de protesten van deze zomer verenigden de studenten zich door een “zelfhulpnetwerk” op te bouwen dat deels beheerd wordt door een team van het Russische studentenmagazine Doxa. Hun doel is om onder andere gearresteerde studenten hulp aan te bieden door ze advocaten voor te stellen, ze dingen te bezorgen die ze nodig hebben wanneer ze in hechtenis zitten en door boetes te betalen met geld dat via crowdfunding verzameld wordt. 

Tussen de grote straatprotesten door staan studenten afwisselend voor het burgemeesterskantoor met posters die de “Moskouzaak” en “politieke onderdrukking” veroordelen, meldt BBC News. Deze manier van protesteren, waarbij een individu stilzwijgend demonstreert, is de enige die zonder vergunning in Rusland toegelaten is. Nochtans arresteert de politie vaak ook deze demonstranten. “In eerste instantie was ik toch bang om hier te komen staan”, zei natuurkundige Ilya, die van de demonstratie hoorde op Twitter en meteen in actie schoot, aan BBC News. “Het is fout dat een verkiezingscampagne geleid heeft naar veroordelingen en strafzaken”, vervolgde hij. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.