"Laat de mensen vreedzaam stemmen": internationale kritiek op Spaans politiegeweld

afp
Nadat onze premier Charles Michel als eerste Europese leider het geweld tijdens het referendum in Catalonië had veroordeeld, uiten ook andere leiders mondjesmaat hun bezorgdheid.

De Schotse premier Nicola Sturgeon betuigt op Twitter haar steun voor het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum, maar geeft tegelijkertijd kritiek op het politiegeweld. "Ik maak me steeds meer zorgen over de beelden uit Catalonië",  tweet ze.

"Ongeacht onze mening over onafhankelijkheid, moeten we allen deze beelden veroordelen en Spanje oproepen van koers te veranderen vooraleer er iemand zwaargewond raakt. Laat de mensen vreedzaam stemmen". Sturgeon was een van de initiatiefnemers achter de 'Yes-campagne' voor het referendum over de Schote onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, in 2014.

getty

Net als Michel roept de Sloveense premier Miro Cerar op tot dialoog. "Ik ben bezorgd over de situatie. Ik roep op tot politieke dialoog, respect voor de rechtstaat en vreedzame oplossingen", tweet hij.

epa

Opvallend: de Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zich uitgesproken tegen de Spaanse leider Mariano Rajoy. Maduro noemt Rajoy een hypocriet omdat hij eerder zijn steun wel had gegeven aan de Venezolaanse oppositie, maar in eigen land toch hard heeft opgetreden tegen de Catalanen. 

Spanje heeft in het verleden al vaak kritiek geuit op Maduro. Het land beschuldigt Maduro ervan de democratie in Venezuela te ondermijnen en de bevolking van het land te laten lijden. Dat de Spaanse politie nu op een gewelddadige manier het referendum heeft proberen verhinderen, is voor Maduro het bewijs dat "Rajoy degene is die geen democratische waarden heeft". 

De oppositie in Venezuela noemt ook op zijn beurt Maduro een hypocriet voor zijn aanval tegen Rajoy, omdat de Venezolaanse president eerder dit jaar protesten hardhandig had neergeslagen. 

President Maduro noemt Rajoy "een hypocriet" voor zijn reactie op het referendum in Catalonië.
reuters President Maduro noemt Rajoy "een hypocriet" voor zijn reactie op het referendum in Catalonië.