“Kwestie van tijd vooraleer er gewonden vallen”: nijlpaarden van drugsbaron Pablo Escobar blijven voor onrust zorgen

CBS
De link tussen nijlpaarden en Colombia? Pablo Escobar zowaar. De drugsbaron smokkelde in zijn glorietijd vier van die kolossen zijn privézoo binnen. Nu ze zich voortgeplant hebben, vormen ze een bedreiging voor het ecosysteem én de lokale bevolking.

De ‘koning van de cocaïne’... Escobar verdiende zijn bijnaam in de jaren ‘80 door onder meer een nietsontziend terreurbeleid te hanteren. Gefluisterd wordt dat hij zo’n zevenduizend doden op zijn geweten zou hebben. Het maakte van hem de rijkste en meest gevreesde ‘patron’ binnen het drugswereldje.

Tegelijkertijd werkte Escobar ook aan een ‘Robin Hood’-imago: hij gaf geld aan kerken en ziekenhuizen én liet parken en voetbalstadions bouwen in Colombia. Voor zijn eigen amusement voegde hij er nog een dierentuin aan toe op zijn landgoed in Puerto Triunfo.

Olifanten en giraffen
Daar huisden honderden exotische dieren, waaronder ook olifanten en giraffen. Na zijn dood in 1993 besliste de regering om die dieren een nieuw onderkomen te geven. Behalve de nijlpaarden dus, zij mochten ongestoord blijven rondzwerven op het immense domein.

“De nijlpaarden werden als het ware uit het oog verloren”, stelt bioloog David Echeverri. “Ik schat dat er nu minstens vijftig exemplaren in het wild rondlopen.”

Een van de nijlpaarden die geboren werden in Hacienda Nápoles.
AFP Een van de nijlpaarden die geboren werden in Hacienda Nápoles.

Snel seksueel actief
Het gebied waar de nijlpaarden grazen, voelt aan als een soort paradijs: er stroomt een langzame rivier met daarnaast ook veel ondiepe wateren, afgewisseld met veel groen. Van natuurlijke vijanden is al helemaal geen sprake.

De nijlpaarden vermenigvuldigen zichzelf daardoor enorm snel, vergeleken met de Afrikaanse soortgenoten. Normaliter worden ze op hun elfde pas seksueel actief, maar deze exemplaren krijgen al op hun derde interesse in het andere geslacht.

‘De huisdiertjes’
De drie ton zware viervoeters durven soms ook een uitstapje doen. De beesten werden al tot 250 kilometer van hun thuisbasis gesignaleerd. In het nabijgelegen dorp noemen de inwoners hen liefkozend ‘hun huisdiertjes’. “Maar daar klopt natuurlijk niets van, ze blijven gevaarlijk”, stelt Echeverri.

CBS

Het voormalige landgoed van de mythische drugsbaron werd in 2007 omgetoverd tot Hacienda Nápoles, een (water)pretpark met daarbij ook een dino-show en een tentoonstelling van oldtimers waarmee Escobar ooit reed. Er is ook een dierentuin, met uiteraard de nijlpaarden als grote blikvanger.

“Dit is de enige plek buiten Afrika waar je nijlpaarden in het wild kan zien”, beweert uitbater Oberdan Martinez. “Je ziet ze hier in de regio vaker dan een varken.”

Een van de nijlpaarden van drugsbaron Escobar
anp Een van de nijlpaarden van drugsbaron Escobar

“Duur en gevaarlijk”
Visser Pablo Jose is het voorbije jaar op vijf nijlpaarden gebotst, en dat buiten de grenzen van het pretpark. “Eigenlijk moet je ze als honden behandelen. Als je weet hoe je ermee om moet gaan, is er geen gevaar.”

Maar daar denkt Echeverri toch anders over. “Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer er gewonden zullen vallen. Maar we kunnen die nijlpaarden niet zomaar doden natuurlijk. Verhuizen of steriliseren? Dat wordt een duur en gevaarlijk proces.” En zo heeft het er alle schijn van dat de imposante gevaartes nog een hele tijd gedoogd zullen worden.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • florence vermeulen

  In Afrika zijn ze bedreigd om uit te sterven. Waarom niet een deel van deze verzameling verhuizen naar Afrika?.. Escobar zal toch wel wat geld achtergelaten hebben, waarmee ze die verhuis kunnen organiseren !

 • Febe Chapin

  Geef ze dan ruimte en sluit ze veilig af, mensen moeten niet 100% van het grondgebied op aarde bezitten.

 • Landon Wilkinson

  The Grand Tour heeft ze recent bezocht.

 • Cliff Verhaegen

  Nog liever nijlpaarden dan extra mensen op deze wereld, heb alleen respect voor dieren, de mens heeft bij mij afgedaan!!!

 • Mario Van Holle

  Niemand raakt aan deze dieren want de naam escobar heeft nog altijd aanzien bij heel wat mensen !