#KuToo: Japanse vrouwen tegen hoge hakken op de werkvloer

Een groep Japanse vrouwen heeft een petitie aan de regering aangeboden om te protesteren tegen de ongeschreven regel dat vrouwen hoge hakken moeten dragen op hun werk. 

De #KuToo-campagne, die speelt met de Japanse woorden ‘kutsu’ (schoenen) en ‘kutsuu’ (pijn) en ook verwijst naar de #MeToo-beweging, werd door actrice en schrijver Yumi Ishikawa gelanceerd nadat een tweet waarin ze klaagde over haar pijnlijk hoge hakken in een mum van tijd viraal ging. De petitie werd inmiddels meer dan 19.000 keer ondertekend.

Bij veel Japanse bedrijven wordt van vrouwelijke werknemers verwacht dat ze onberispelijk gekleed zijn en daar horen vrijwel altijd hoge hakken bij. “Ik hoop dat deze campagne de sociale normen zal veranderen zodat vrouwen zonder onbeleefd over te komen ook gewoon platte schoenen kunnen dragen, net zoals mannen”, zegt Ishikawa in de Japanse media.

Ook dresscode voor mannen onder vuur

Volgens Ishikawa stonden de regeringsfunctionarissen van het ministerie van Gezondheid, Werk en Welvaart bij het overhandigen niet onwillig tegenover de petitie. “We hebben gevraagd om de introductie van wetten die werkgevers verbieden vrouwen te dwingen hoge hakken te dragen”, zegt de vrouw. Het ministerie heeft zelf nog geen commentaar gegeven.

Mensen die de campagne ondertekenden, roepen intussen ook op de formele dresscode voor mannen los te laten: de meeste mannen die in steden op kantoren werken, zijn vaak verplicht om in pak op hun werk te verschijnen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nan boersma

  Goh, drie mannen die gereageerd hebben. Ik geloof dat er tussen hoge hakken en gympen nog wel het een en ander zit dat elegant en gemakkelijk bij het werken is. Laat vrouwen vrij om te kiezen wat zij fijn vinden! De mannen moeten in deze voor zichzelf opkomen.

 • patrick geerinck

  ik zie graag vrouwen lopen op hoge hakken dat dit vermoeiend is kan ik me voorstellen en slecht voor hun rug . ik zou dat dan ook niet verplichten maar vrouwen die dit zelf willen das hun keus mooi ja maar.........

 • Tom De Bondt

  Laat mannen eens mannen zijn en vrouwen vrouwen. Als je dit niet wil, kleed je je gerust anders maar zaag niet over mensen die zich mooi willen maken.

 • Johannes Smikkelson

  Het is daar hetzelfde met de mannen die een kostuum moeten dragen zelfs bij het heetste weer. Dat is ook niet comfortabel. Maar voor mannen zal niemand opkomen.