Kranen trekken schip recht, waarschijnlijk meer dan 440 doden

Het cruiseschip Eastern Star, dat maandagavond op de Yangtse-rivier kapseisde, wordt vandaag met twee kranen rechtgetrokken. Nu kan aan de berging van de lichamen begonnen worden. Van de 456 opvarenden konden er slechts 14 worden gered. Er zijn de voorbije dagen slechts 97 lichamen geborgen.

Pas als het schip uit het water is getild, kan op zoek gegaan worden naar de vermisten. Er wordt van uitgegaan geen overlevenden meer aan te treffen. Een net rond het scheepswrak moet vermijden dat de lijken worden meegesleurd door de sterke stroming.

Het is de zwaarste scheepsramp in China in zeventig jaar. De meeste slachtoffers waren bejaarden die een cruise op de Yangtse maakten.

Over de oorzaak van de ramp bestaat nog onduidelijkheid. "Er blijven vele vragen onbeantwoord", zegt de staatstelevisie. De kapitein, die wel overleefde, heeft het over een tornado die het 76 meter lange schip op minder dan twee minuten deed zinken. Er was geen tijd meer om alarm te slaan of reddingsvesten uit te delen. Op het moment van de ramp waren de weersomstandigheden erg slecht.

Nabestaanden naar rampgebied
In Jianli werd gisterenavond een ceremonie gehouden voor de slachtoffers. Honderden mensen verzamelden zich met kaarsen en bloemen in hun handen. De regering heeft de lokale autoriteiten opdracht gegeven zich te ontfermen over de rouwende families en sociale onrust te voorkomen.

Sommige familieleden klagen over een gebrek aan informatie over het lot van hun geliefden. Ook vragen ze zich hardop af hoe het mogelijk is dat vooral bemanningsleden zijn gered. In totaal zijn slechts 14 van de 456 opvarenden uit het water gehaald. De autoriteiten zeiden gisterenavond dat vermoedelijk geen overlevenden meer worden gevonden.

EPA
AFP
EPA