"Knop voor kernwapens staat klaar", luidt nieuwjaarsboodschap van Kim Jong-un aan VS

Mensen bekijken de speech van Kim Jong-un in een station in Seoul, Zuid-Korea.
AFP Mensen bekijken de speech van Kim Jong-un in een station in Seoul, Zuid-Korea.
De Verenigde Staten kunnen nooit meer een oorlog beginnen tegen Noord-Korea, nu dat land de mogelijkheid heeft om het gehele vasteland van de VS te bereiken met nucleaire wapens. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un maandag in zijn nieuwjaarstoespraak op de Noord-Koreaanse televisie gezegd."

"De gehele Verenigde Staten liggen binnen bereik van onze nucleaire wapens en de knop staat klaar op mijn bureau. Dat is geen dreiging, maar een feit", zei Kim Jong-un. "We zullen de wapens alleen inzetten als onze veiligheid in het geding is."

Hoewel de Noord-Koreaanse leider benadrukte dat het van belang is om de spanningen in de regio terug te dringen, kondigde hij aan dat het land zich het huidige jaar zal richten op de productie van kernkoppen en ballistische raketten "voor inzetbaarheid."

Winterspelen

Kim vindt dat zowel Noord- als Zuid-Korea zijn best moet doen om een vreedzame omgeving te scheppen op het Koreaanse schiereiland. Hij overweegt om een delegatie naar de Olympische Spelen in februari in Pyeongchang in Zuid-Korea te sturen.

"De deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen zal een goede mogelijkheid zijn om de eenheid van onze mensen te laten zien en we hopen dat de Spelen een succes worden", zei hij. "Diplomaten van beide landen moeten snel over die mogelijkheid praten."

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in had al gezegd dat de deelname van Noord-Korea zal bijdragen aan de veiligheid van de Spelen van Pyeongchang. Hij had vorige maand voorgesteld dat de regeringen in Seoul en Washington grootscheepse militaire oefeningen uitstellen tot na de Spelen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in december vorig jaar.
AP De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in december vorig jaar.68 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joske Vermeulen

  Hopelijk drinkt die dikkop ni teveel. Want als hij zich eens van knopke vergist, als hij zijn bureau lampke wil aansteken, vaagt hij héél Korea van de kaart.

 • Lutgard Crombez

  Als je op zijn hoofd zou drukken, zou er wellicht een lege ballon ontploffen.

 • hasso Naciye

  Respect! Als Amerika Israël Nuc hebben dan mogen andere landen ook hebben punt uit.

 • Diane Bernaerts

  “We zullen de wapens alleen inzetten als onze veiligheid in het geding is.” Met andere woorden: als Trump niet eerst stommiteiten uithaalt, gebeurt er niets. Kim weet huis wel dat Noord-Korea van de kaart geveegd wordt als hij eerst op dat knopje drukt.

 • Willy Van Craen

  Hopelijk denkt zijn kuisvrouw niet dat die knop dient om het licht aan te doen.