"Kleinere samenwerkingsverbanden binnen EU zullen leiden tot ontmanteling van de Unie"

De Poolse president Andrzej Duda is toch geen voorstander van het idee om kleinere samenwerkingsverbanden binnen de EU toe te staan.
epa De Poolse president Andrzej Duda is toch geen voorstander van het idee om kleinere samenwerkingsverbanden binnen de EU toe te staan.
Polen wil dan toch niet weten van een EU met verschillende snelheden. Dat heeft president Andrzej Duda verklaard. Volgens de conservatieve Duda zal het concept leiden tot "nieuwe brexits" en uiteindelijk tot de ontmanteling van de EU. In maart hadden de Polen nog samen met de 26 andere lidstaten hun fiat gegeven voor een conceptnota over de toekomst van de EU, mét daarin het idee voor kleinere samenwerkingsverbanden binnen de Unie.

De notie van een Europa dat aan verschillende snelheden moet kunnen werken, wordt vooral verdedigd door de West-Europese lidstaten, Spanje en Italië. Het idee is dat landen die op bepaalde domeinen hun samenwerking willen versterken als een consensus met alle lidstaten onmogelijk is, dat moeten kunnen.

"Tweederangslidstaten"
De meer oostelijk gelegen landen stonden in eerste instantie erg weigerachtig tegenover de plannen. Ze vreesden dat ze de facto tot tweederangslidstaten zouden worden veroordeeld. In maart werd dan toch een akkoord bereikt over een formulering die ook voor de Visegradlanden (Slovakije, Tsjechië, Hongarije en Polen) verteerbaar is, maar dat laatste land krabbelt nu dus terug.

"Begin van het einde"
Als de Europese Unie "zich formeel verdeelt in kleinere unies aan verschillende snelheden, en de meer ontwikkelde en machtige landen kunnen beslissen over het lot van de anderen, dan verliest ze in aantrekkingskracht", zei Duda tijdens een economisch forum in Krynica, een stad in het zuiden van het land. Dat zal volgens de conservatieve president "het begin van het einde" zijn van de EU en "nieuwe opeenvolgende brexits" teweegbrengen.

Polen ziet desondanks het nut van het Europese lidmaatschap wel in, benadrukte Duda. "Het loont de moeite", klonk het. Eerder op de dag toonde ook premier Beata Szydlo haar goede wil door te zeggen dat haar land bereid is om een compromis te sluiten over nieuwe Europese detacheringsregels voor buitenlandse werknemers, op voorwaarde dat er voor de transportsector een "zo groot mogelijke uitzondering" getroffen wordt.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Kap ze zijn daar weeral met "iedereen en "uitzondering" in dezelfde zin. Ofwelallen voor elkaar ofwel ieder voor zich maar stop met al dat kinderachtig gedoe. Zijn jullie volwassenen daar in de EU raad of een losgeslagen Kinder crèche??? Ik heb ernstig mijn twijfels bij het soort mensen dat de EU "lijd" en ja het is correct want leiden kennen ze toch niet.

 • Lilianne Van Neylen

  Alle wijzigingen die er voor zorgen dat de visegradlanden niet meer in hoge mate van het geld van West Europa kunnen profiteren zullen tegengehouden worden. Wat hadden ze dan gedacht!? En ondertussen worden wij tot de armoedegrens gebracht met onder andere ons pensioen, nog meer belastingen op onze spaarcenten enz....

 • peter links

  En gelijk heeft hij. Of wel werken we echt allemaal samen ofwel niet.

 • Van Eersel Guy

  Groot gelijk!

 • frank triolet

  Hoop dat Europa uiteen valt