“Kinderen van 9 jaar lopen met messen rond. Sommige delen van Verenigd Koninkrijk zijn het Wilde Westen geworden”

Sebire haalde het voorbeeld aan van twee tieners die in een shoppingcentrum een conflict met machetes aan het uitvechten waren.
Rv Sebire haalde het voorbeeld aan van twee tieners die in een shoppingcentrum een conflict met machetes aan het uitvechten waren.
“Kinderen van negen jaar oud lopen met messen rond. Sommige delen van het Verenigd Koninkrijk zijn het Wilde Westen geworden.” Adjunct-commissaris Jacqueline Sebire heeft tijdens een politiecongres in Londen duidelijk aan de alarmbel getrokken.

Sebire nam het woord in haar hoedanigheid als topvrouw van de nationale politieraad. “Het niveau van geweld is ongezien. Telkens weer een nieuwe steekpartij of een ander heftig incident, we krijgen het niet onder controle. Er zijn twaalfjarigen die betrokken raken bij steekpartijen. Sommige kinderen van negen of tien jaar oud hebben messen op zak.”

Als voorbeeld liet Sebire een filmpje zien waarin twee tieners een conflict aan het uitvechten waren met machetes. “Dat gebeurde in het shoppingcentrum van Luton, waar ouders met de buggy op stap waren en peuters aan het spelen waren.”

“Nu ook overdag”
Tegen de journalisten vertelde Sebire dat de aanvallen steeds driester worden. Bewakingscamera’s of getuigen in de buurt? Het speelt blijkbaar allemaal geen rol meer.

“We hadden vroeger natuurlijk ook af te rekenen met steek- en schietpartijen. Het grote verschil is echter dat het nu ook overdag gebeurt, op plekken waar veel volk aanwezig is. De daders worden bovendien steeds jonger, het lijkt wel het Wilde Westen.”

Nick Hunt, het hoofd van de sectie zwaar geweld, voegt er nog aan toe dat het mesbezit in een jaar tijd met een vijfde gestegen is. Het aantal misdaden waar een mes bij betrokken is, ging met twaalf procent omhoog.

“Preventie vanaf 7 jaar”
Nog twee straffe cijfers: in een half jaar tijd zijn in Engeland en Wales 69.000 kinderen tussen 10 en 15 jaar gewond geraakt bij een of andere geweldsdaad. En jonge tieners wisten in diezelfde periode maar liefst 29.000 slachtoffers te overvallen.

Volgens politiechef Mike Barton moet de focus gelegd worden op preventie, en dat vanaf een zeer jonge leeftijd. “Niet meer elf of twaalf jaar, want dan zijn we te laat. Eerder vanaf zeven of acht jaar. Dit fenomeen gaat niet zomaar verdwijnen, het voelt aan als een epidemie.”
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • heiko werner

  Wat voor verschill met ons nieuwe thuisland, hier gaan jonge vrouwen aleen nachts veilig door de straaten van ons hoofdstad, Ljubljana. Het is een verademing tegen over het Waasland wat moet het voor verschill beteken tegen over Londen.

 • Cor Dierckx

  En ze staan aan te schuiven om er binnen te geraken.Wat gaat het nog worden?

 • lieve vanderstraeten

  Haal er nog maar meer naar hier. Daar waar ze wonen is dit dagelijkse kost, dat ze hier gewoon verder zetten, en hier moeten ze zelfs niet werken ze krijgen geld erbovenop, goed gedaan Europa

 • Louis Nelis

  Tsja, het multiculturele paradijs heeft zo zijn prijs, niet?

 • serge vansteenkiste

  IK hou mijn hart vast, mijn kleinzonen wonen er weliswaar zijn het geen kleine kinderen meer maar toch 18 en 17 jaar. De oudste zit nu aan de univ in Mancherster maar was na 2 weken ondanks 3 fietssloten zijn MB al gestolen. als je ziet hoe het er soms aan toe gaat ben je wel ergens bang