“Kim Jong-un liet Noord-Koreaanse afgezant voor VS executeren na mislukte top met Trump”

De speciale Noord-Koreaanse afgezant die nauw betrokken was bij de onderhandelingen tijdens de tweede ontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump, is geëxecuteerd. Dat meldt de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo op basis van anonieme bronnen.

Kim Hyok-chol werd in maart met vier andere medewerkers van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ter dood gebracht op de Mirim-luchthaven in Pyongyang. De vijf worden verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de onderhandelingen tijdens de top in februari. “Hij werd beschuldigd van spionage voor de Verenigde Staten, vanwege een slecht verslag van de onderhandelingen en het niet kunnen vatten van de Amerikaanse intenties”, aldus een Noord-Koreaanse bron aan Chosun Ilbo.

Kim Yong-chol, een andere hooggeplaatste functionaris die ook op de top in Vietnam aanwezig was, is volgens de krant tewerkgesteld en moet zich naar verluidt ideologisch bijscholen. Hij gold in Hanoi als de rechterhand van de Noord-Koreaanse leider. Het zou wel niet de eerste keer zijn dat informatie van de Zuid-Koreaanse pers over executies of straffen in het Noorden fout blijken. De Zuid-Koreaanse minister van Hereniging weigerde voorlopig alle commentaar.

Ook tolk en zus in ongenade gevallen

Ook Kims meegereisde tolk destijds is naar een politiek gevangeniskamp gestuurd, omdat ze een cruciale vertaalfout zou hebben gemaakt.

Kims zus Kim Yo-jong heeft eveneens een stap terug moeten doen. “We zijn niet op de hoogte van de handel en wandel van Kim Yo-jong sinds de bijeenkomst in Hanoi(...) We begrijpen dat ze zich schuilhoudt vanwege Kim Jong-un”, zegt een Zuid-Koreaanse regeringsmedewerker.

De top in Hanoi draaide uit op een mislukking: Trump en Kim kortten hun verblijf in Hanoi in, en kwamen zelfs niet met een gemeenschappelijke verklaring omdat ze geen akkoord konden vinden over de ontmanteling van de nucleaire programma’s van Pyongyang, in ruil voor het opheffen van de sancties. Noord-Korea voert sindsdien de druk weer op. Er werden al twee korteafstandsraketten afgevuurd.

De Noord-Koreaanse afgezant Kim Hyok Chol zou geëxecuteerd zijn.
epa De Noord-Koreaanse afgezant Kim Hyok Chol zou geëxecuteerd zijn.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Der Kinderen

  als hij voorzitter wordt van onze nieuwe regering en hervormingen wil doorvoeren krijgt hij mijn stem!!

 • Marc Baeyens

  Oen wordt duidelijk in het nauw gedreven door Trump.

 • GERARD DE PELECIJN

  Moorden is hem niet vreemd en geweld gebruiken dat doet hij ook niet en de rest zwijgt als vermoord!

 • René Lippeveld

  Zeker de aanleiding tot WO I berustte op veel minder dan wat deze Kim al heeft aangericht, vooral op domheid. Veel mensen hechten evenwel grote waarde aan vrede, uw dienaar ook, maar met dit individu kan toch niemand een ernstig gesprek voeren. Als Trump dat anders ziet, hij doet maar. Dit is misdadig.

 • Mike Van der Veen

  Als het klopt tenminste want er staat ook in het artikel dat de Zuid-Koreaanse pers het nog wel eens mis heeft gehad met nieuws over executies in Noord-Korea. Propaganda misschien?