"Keuze weerspiegelt wil van meerderheid Italiaanse bevolking": Italianen bereiken akkoord over premier en regeringsploeg

Matteo Salvini.
REUTERS Matteo Salvini.
Bijna drie maanden na de Italiaanse parlementsverkiezingen krijgt Italië vandaag waarschijnlijk te horen wie er premier wordt van een nieuw coalitiekabinet. De leiders van de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) en van de rechts-populistische Lega Nord, Luigi di Maio en Matteo Salvini, gaan (om 17.30 en om 18.00 uur) langs president Sergio Mattarella. Ze vertellen hem volgens Italiaanse media wie de leider wordt van hun eurosceptische regeringscoalitie.

"We hebben een akkoord over de regeringsleider en de ministers. We hopen dat niemand een veto stelt tegen een keuze die de wil van de meerderheid van de Italiaanse bevolking weerspiegelt", aldus Salvini. 

Een naam geeft de leider van de rechtspopulistische partij niet, maar hij verzekert wel dat noch hijzelf noch Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, het ambt van premier zal opnemen. Italiaanse media noemen de 54-jarige professor en jurist Giuseppe Conte.

Dictaten van EU

Eergisteren stelden de Lega en de Vijfsterrenbeweging hun regeerakkoord voor, een programma dat komaf maakt met de bezuinigingen en zich ook verzet tegen de "dictaten" van de EU. Tegelijk beloven de kersverse regeringspartners een stevige strijd tegen de corruptie en een harde aanpak van de criminaliteit en de migratie.

De coalitie wordt wegens haar plannen met geld te gaan smijten en ook de belastingen te verlagen, door critici ook al 'de schuldencoalitie' genoemd. De twee partijen willen geen bezuinigingen meer, ondanks dat Italië al een torenhoge staatsschuld heeft.

Het is nu wachten op de naam van de toekomstige eerste minister. Volgens de Italiaanse media zouden Salvini en De Maio elk alvast een belangrijk departement krijgen, bijvoorbeeld Binnenlandse Zaken voor Salvini en Werk en Economische Ontwikkeling voor Di Maio.

Luigi Di Maio.
REUTERS Luigi Di Maio.21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Brexit weerspiegelde ook de keuze van de verkeerd geïnformeerde meerderheid van het volk.

 • Eric Grosemans

  Maar in plaats van de "puinhoop" op te ruimen stan mestach, maken ze de put nog wat dieper. Van 380 miljard euro in 2014, tot meer dan 444 miljard nu. Wat zijn we toch goed bezig.

 • Christine Laevers

  Italië heeft jarenlang migratiegolven moeten opvangen terwijl de E.U. wegkeek. Ik geef ze gelijk het heft in eigen handen te nemen.

 • Eric Loyens

  Dit komt ervan dat de eu denk boven zijn burgers te staan en ooit zal de luchtballon van het kapitaal uiteenspatten

 • Daniel Wouters

  In Italië hebben ze duidelijk nog niet gehoord van cordon sanitaire,of zijn ze daar iets dergelijks en vinden ze dit ondemocratisch!