“Kerk heeft dossiers over seksueel misbruik vernietigd”

De Duitse kardinaal Reinhard Marx
REUTERS De Duitse kardinaal Reinhard Marx
De Kerk heeft dossiers over de daders van seksueel misbruik in haar rangen vernietigd. Dat heeft de Duitse kardinaal Reinhard Marx, een naaste adviseur van paus Franciscus, vandaag toegegeven op de top over seksueel misbruik in de Kerk in het Vaticaan.

"Dossiers die deze verschrikkelijke daden van bewijsstukken hadden kunnen voorzien en de namen van de verantwoordelijken hadden kunnen geven, werden vernietigd of zelfs niet geopend", verklaarde de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Machtsmisbruik

Marx probeerde zijn collega-bisschoppen er in zijn toespraak van te overtuigen dat de doofpotaffaires de echte gevaren zijn voor de Kerk. De Kerk moet transparanter worden in de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen, bepleitte hij. “Het seksueel misbruik van kinderen en jongeren is in niet geringe mate te wijten aan machtsmisbruik van de administratie”, zei hij.

De Kerk wordt wereldwijd geconfronteerd door schandalen rond het seksueel misbruik van kinderen, en wordt ervan beschuldigd de reikwijdte van het misbruik te hebben toegedekt. Paus Franciscus stelde tijdens de conferentie een 21-puntenplan voor om seksueel misbruik te bestrijden. Hij woonde ook Marx’ toespraak bij. 

Bekijk ook:




2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • daan aerts

    De Kerk en de politiek is allemaal een smerig boeltje dat de mensen van jongs af aan word opgelegd. En beiden zijn het smerigste wat er bestaat

  • Janneke Alsberg

    Na decennia van ontkenning, manipulatie tot intimidatie van slachtoffers, minimaliseren begint de Kerk uiteindelijk naar de kern van de zaak te gaan. (Maar eerlijk wezen: Mede gewongen door massa deserties en een niet aflatende onverbiddelijke publieke opinie.). Mogen de seksuele geestlijke delinkwenten en slachtoffers vrede vinden in het proces.