"Keer terug naar huis, nazi's": groepje rechts-extremisten die Charlottesville herdenken botst op duizenden tegenbetogers

REUTERS
Op de verjaardag van het dodelijke protest in Charlottesville hebben voor het Witte Huis in Washington zondag enkele tientallen rechts-extremisten deelgenomen aan de mars 'Verenig rechts 2'. Ze waren duidelijk met minder dan de tegenbetogers, waarvan er enkele duizenden waren opgedaagd. Dat berichten Amerikaanse media.

Een grote politiemacht begeleidde de rechts-extremisten van de metro naar het goedgekeurde traject van hun betoging. De veiligheidsdiensten grendelden de locatie hermetisch af.

"Keer terug naar huis, nazi's", riepen de tegenbetogers aan de versperring. Of: "Schande, schande, schande." Op spandoeken stond te lezen: "Stop racistische aanvallen" en "Bied verzet tegen rechts".

Het kwam tot een opstootje toen twee personen zich mengden tussen de tegenbetogers, uitdagend uitgedost in t-shirts waarmee ze de herverkiezingscampagne van VS-president Donald Trump steunden. Ze werden beledigd, geduwd en kregen water over zich heen. Stewards begeleidden de man en de vrouw tot bij de politie.

(lees verder onder de foto's)

De politie zette traangas in.
REUTERS De politie zette traangas in.
Een tegenbetoger kreeg traangas in zijn ogen.
REUTERS Een tegenbetoger kreeg traangas in zijn ogen.
Recht-extremistische betoger.
EPA Recht-extremistische betoger.
Tegenbetogers van de 'Black Lives Matter'-beweging.
REUTERS Tegenbetogers van de 'Black Lives Matter'-beweging.
Tegenbetogers verbranden de Confederatievlag, een symbool van slavernij en onderdrukking.
AFP Tegenbetogers verbranden de Confederatievlag, een symbool van slavernij en onderdrukking.
Leden van de antifascistische beweging Antifa plaatsen een rookbom.
AP Leden van de antifascistische beweging Antifa plaatsen een rookbom.
Een tegenbetoger wordt verzorgd.
REUTERS Een tegenbetoger wordt verzorgd.

Charlottesville

In het zog van de betoging 'Verenig rechts' in Charlottesville kwam het op 12 augustus 2017 tot zware rellen. Een rechts-extremist reed met een auto in op een groep tegenbetogers. Een vrouw van 32 jaar kwam daarbij om, vele anderen raakten gewond.

VS-president Donald Trump kreeg na de rellen een jaar geleden kritiek omdat hij het geweld niet duidelijk veroordeelde. "Ik denk dat beide zijden schuld treffen", zei hij toen. Volgens hem waren er aan beide zijden ook "zeer goede mensen". Trump lokte daarmee verontwaardiging uit. Zaterdag, een jaar na de feiten, schreef hij op Twitter dat hij "alle vormen van racisme en geweld" veroordeelt.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Waarom verwonderd het mij niet dat de Trump lemmingen natuurlijk weer de kant van het extreemrechtse canaille kiezen. Ze volgen enkel het voorbeeld van hun zelfverklaarde halfgod, de "democratisch" verkozen president.

 • Christine Laevers

  Zovele blije, ontspannen gezichten weer ...

 • Laetitia Dubois

  Nee Robin Roels, iedereen die niet akkoord met extreemrechtse haat is volgens hun links, maar ze vergeten dat 95% van de bevolking tegen hun is en daar zitten ook rechts denkende zoals ik, en liberalen.

 • Laetitia Dubois

  Gelukkig zijn er nog genoeg mensen om het extreemrechts vergif tegen te werken. Hopelijk bij ons ook en kunnen alle vrijdenkende mensen, rechts, liberalen, neutrale en links verder in vrede leven zonder haat.

 • Raoul Hoylaerts

  links mag betogen,rechts niet.links mag symbolen hebben rechts niet.rechts mag geen gedachten hebben,links wel.rechts hield de boel onder controle en op de rails,links doet alles ontsporen.bekijk eens uit welke groepen ze bestaan...