"Kans op brexit is 50-50 als parlement deal van May afwijst”

Photo News
De kans dat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat zal slechts 50-50 zijn als het Britse parlement de brexitdeal van premier Theresa May (foto) afwijst. Dat heeft de Britse minister van Internationale Handel Liam Fox, die pro-brexit is, gezegd aan de Sunday Times.

De brexit zal volgens Fox pas "100 procent zeker" zijn wanneer de deal steun krijgt tijdens de stemming die midden januari gepland is. Op 29 maart zou Groot-Brittannië normaal gezien de EU verlaten.

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström geeft vandaag in een interview met het Duitse persagentschap DPA te kennen dat ze chaotische toestanden verwacht als Groot-Brittannië zonder deal de EU verlaat.

Vooral in het begin zal het "zeer, zeer complex worden", aldus Malmström, die benadrukt dat ook zonder deal de EU "uiteraard" onderhandelingen zal beginnen over een handelsovereenkomst. "Maar dat zal tijd kosten", klinkt het.

"De Britten zullen vanaf de eerste dag controles invoeren, en dat zullen wij ook doen", zegt de Eurocommissaris. Vooral in de haven van Dover, een van de belangrijkste overslagpunten van het eiland voor de goederenhandel met het Europese vasteland, zou de situatie chaotisch worden.

Liam Fox, pro-brexit en minister van Internationale Handel.
REUTERS Liam Fox, pro-brexit en minister van Internationale Handel.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefan crama

  Baas in eigen land, sorry maar er zijn nog steeds internationale wetten die je moet volgen indien je niet wilt eindigen als derde wereld land. Een grote leugen in de huidige wereld van te denken dat je het alleen af kunt en GB zal het voelen.

 • Chris Deckers

  Eigenlijk zegt Malmstrom gewoon wat iedereen wéét: Brexit zal maar moeilijk zijn als ze het moeilijk maken. En daarin is de EU een waar meester: eerst duizenden regeltjes verzonnen om duizenden ambtenaartjes zoet te houden en het voor de betalende sterveling onmogelijk maken er wegwijs in te worden. Alleen de prijs die we voor dit nooit-verkozen gedrocht moesten (en moeten) betalen is altijd duidelijk geweest.

 • Remus Bogaert

  Ik ben geen doemdenker,ik ben econoom,als Engeland baas is verliezen ze Ierland en Schotland. Je bent zo dom als lood als je een markt van 50 miljoen boven een van 600 miljoen verkiest.Tegenwerken ? nee we gaan hun geld erbij geven omdat ze gaan lopen zijn.Herinner U wie de gekkekoeienziekte veroorzaakt heeft en wie ze betaald heeft ? Doemdenker ?

 • Hugo VAN HAEVRE

  Doemdenkers ge vergeet een ding, als de Brexit door gaat, is England terug baas in eigen huis, en kunnen ze doen en laten wat ze willen, wij hangen nog altijd onder het juk van Europa zie wat de toekomst brengt, ze gaan ze natuurlijk langs alle kanten tegenwerken, want een succes gaan ze proberen te voorkomen, want anders volgen er nog, en zou het kaartenhuisje Europa, wel eens in elkaar kunnen storten, en daar hebben ze schrik van in Brussel

 • Sébastien Bo

  Eerlijk gezegd zijn we de britten liever kwijt dan rijk, ze blokkeren altijd alles, europa zou al veel verder staan zonder de britten, het leek soms alsof ze europa probeerde te saboteren zo dat het niet zou lukken.