"Kan je me horen?! Help!" - Poema valt mountainbikers aan: één dode

thinkstock
Een poema heeft zaterdag in de Amerikaanse staat Washington twee mountainbikers aangevallen. Het dier beet één man dood. De andere raakte zwaargewond.

Volgens de autoriteiten werden de mannen vanochtend aangevallen tijdens een fietstocht nabij North Bend, op zo’n 50 kilometer van Seattle. De poema rende na de aanval weer het bos in. Een woordvoerder van de sheriff deelt mee dat medewerkers van het ministerie voor Vis en Wild het dier wisten op te sporen en gedood hebben.

De 31-jarige man die de aanval overleefde, werd overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is ernstig, maar hij is alert en bij bewustzijn, zo deelt het hospitaal mee in een verklaring.

Volgens lokale zender KIRO-TV belde de gewonde mountainbiker kort voor 11 uur ’s ochtends het noodnummer 911. Hij riep: “Kan je me horen?! Help!” en hing vervolgens op. De hulpdiensten troffen de poema aan bij het lichaam van de dode fietser. Een reddingsteam zal het lichaam van de overleden man terughalen.

Kan je me horen?! Help!

911-oproep van de gewonde mountainbiker

Het is vooralsnog onduidelijk of beide mannen er samen op uit waren, of toevallig elkaars pad kruisten.

Territorium

Poema’s, ook bergleeuwen genoemd, zijn de grootste katachtigen in het noorden van de VS. De dieren zijn van nature erg schuchter, maar door de bevolkingstoename krimpt hun territorium, waardoor ze steeds vaker mensen ontmoeten.

Toch vallen ze slechts zelden mensen aan. Volgens het Washington Department of Fish & Wildlife (WDFW) maakten de dieren de voorbije 100 jaar zo’n 25 dodelijke slachtoffers in Noord-Amerika. 95 aanvallen waren niet-fataal. 

De voorbije twintig jaar werden er in het westen van de VS en Canada echter meer aanvallen door poema’s geregistreerd dan in de 80 voorgaande jaren. Volgens WDFW gebeuren dergelijke confrontaties het vaakst met jonge exemplaren van één à twee jaar oud. “Wanneer deze jonge dieren, voornamelijk mannetjes, het nest verlaten en op zoek gaan naar een eigen territorium en dan territorium vinden dat al bezet is door een oudere mannelijke poema, dan zal de oudere de jongere wegjagen en hem doden als hij weerstand biedt. Sommige jonge poema’s leggen op het platteland kilometers af op zoek naar onbezet territorium", deelt het agentschap mee.
76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jil Heirman

  Het is de fout vd mens, we nemen hun leefgebied af en dat heeft gevolgen.

 • Bert Giels

  Mens - Poema : 1 - 1. En iedereen die het zo erg vind dat de poema dood is zou anders praten wanneer een geliefde zou opgegeten geweest zijn.

 • jos Teuwen

  Domme Amerikanen! Waarom moet die tijger dood! Die mannen moeten daar niet zijn!

 • Achmed Chokri

  Een jaguar en een puma hebben oa in Mexico een overlappend leefgebied. Wanneer ze elkaar tegenkomen dan is de poema een vogel voor de kat. Een jaguar is in staat om een menselijke schedel kapot te bijten en schrikt er niet voor terug om een kaaiman of aligator te lijf te gaan.

 • Leopold Vanhoof

  En mettertijd is er nergens nog plaats voor wilde dieren, al hun leefgebied wordt stilaan opgeëist door de mens. Wat zal de wereld saai worden .