"Juncker wil trojka afschaffen"

AFP
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil de trojka van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afschaffen, nadat Griekenland vrijdag had laten weten geen zaken meer te willen doen met de trojka. Dat meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt zondag op basis van bronnen rond de Europese Commissie. Ook Duitsland zou "in principe" niet gekant zijn tegen een hervorming van de trojka, weet Handelsblatt.

Deze trojka werd in het leven geroepen tijdens de Europese schuldencrisis, voor het controleren van landen die financiële steun kregen. Maar Juncker zou nu snel een alternatief voor die trojka willen vinden. De Commissievoorzitter is fel tegenstander van kwijtschelding van Griekse schulden, aldus Handelsblatt.

Woensdag heeft de Griekse premier Alexis Tsipras een ontmoeting met Juncker in Brussel. Tsipras liet zaterdag weten dat Griekenland wél zijn financiële verplichtingen aan de ECB en het IMF wil nakomen. De Griekse premier had zaterdag telefonisch contact met Juncker.

Vanwege de drastische bezuinigingen die Griekenland moest doorvoeren in ruil voor financiële steun, is de trojka zeer onpopulair bij het Griekse volk. Juncker zou een terugkeer van de trojka naar Athene daarom zien als een "provocatie" aan het adres van de Grieken.