“Jullie verwoestten zijn leven”: Familie acht top van France Telecom verantwoordelijk voor zelfmoordgolf

De voormalige CEO Didier Lombard riskeert een celstraf en een boete van 15.000 euro voor pesterijen en psychologisch geweld.
AFP De voormalige CEO Didier Lombard riskeert een celstraf en een boete van 15.000 euro voor pesterijen en psychologisch geweld.
Het proces tegen de voormalige top van France Telecom, nu Orange, loopt deze week op zijn einde. In totaal staan zeven verantwoordelijken terecht voor ‘pesterijen’ die 35 werknemers tot zelfmoord dreven. Op een van de laatste dagen van het proces getuigden enkele familieleden van de slachtoffers.

Het proces dat zo’n twee maanden duurde, kan uniek genoemd worden in Frankrijk. Het is immers de eerste keer dat een beursgenoteerd bedrijf zich voor de strafrechter moet verantwoorden voor pesterijen en psychologisch geweld op het werk.

Op slechts één jaar tijd, tussen 2008 en 2009, pleegden 35 medewerkers zelfmoord. Dat gebeurde nadat het telecombedrijf privatiseerde en herstructureerde waardoor er meer dan een vijfde (22.000) van de jobs verdwenen. Vanzelfsprekend gingen de chaotische herstructurering en de talloze ontslagen gepaard met heel wat stress, kopzorgen en rusteloosheid bij de werknemers. 

Geen uitweg

Ook Remy Louvradoux, een 57-jarige Fransman, zag geen andere uitweg en koos zelf om er een einde aan te maken. Hij stak zichzelf in brand op de parking van France Telecom, enkele dagen voor de achttiende verjaardag van zijn dochter. “Ik hield van mijn vader. Jullie vermoordden hem. En waarom?”, getuigt zijn dochter nu. “France Telecom verwoestte zijn leven en liet hem geen uitweg.”

Ik hield van mijn vader. Jullie vermoordden hem. En waarom?

Dochter van Remy Louvradoux, een van de 35 werknemers die zelfmoord pleegden

Ook Raphaël Louvradoux, de zoon van Remy, sprak de rechter toe tijdens het proces. “Je moet een bericht de wereld insturen, en niet alleen de verantwoordelijken van dit bedrijf aanspreken”, zei hij. “Jullie moeten ‘stop’ zeggen. Als de middelen er nu niet zijn om de verantwoordelijken in de gevangenis te gooien, moeten jullie ervoor zorgen dat die middelen er de volgende keer wel zijn.”

Gevangenisstraf en 15.000 euro boete

De voormalige CEO Didier Lombard, voormalige nummer twee, Louis-Pierre Wenes, het vroegere hoofd van human resources, Olivier Barberot, en vier andere managers moesten zich tijdens het proces verantwoorden. Ze riskeren een gevangenisstraf en 15.000 euro boete. France Telecom zelf riskeert tot 75.000 euro boete.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Didier Lombard en zijn vrouw tijdens het proces.
AFP Didier Lombard en zijn vrouw tijdens het proces.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • herman van cauter

    Gebeurt in elk bedrijf ! Of je kan er mee leven of je zoekt een andere job. Simpel toch. Al de rest is sentimenteel gedoe.