"Jongen die ik redde van zelfmoord doodde tien jaar later mijn kindje"

De diepbedroefde Australische Casey Veal kan het niet geloven. Ze voorkwam dat een oude schoolvriend zelfmoord pleegde, maar tien jaar later vermoordde hij haar tien maanden oude zoontje.

De 21-jarige Harley Hicks brak in bij haar thuis en sloeg de kleine Zayden dood in zijn bedje. Hij zit een levenslange gevangenis straf uit voor zijn daad, maar gaf nooit een reden voor de gruwelijke moord. Dat maakt het drama voor mama Casey des te moeilijker te accepteren.

De door verdriet getroffen moeder vertelt haar verhaal voor het eerst. "Toen ik realiseerde wat voor een monster hij is, wenste ik dat ik hem al die jaren nooit onder mijn hoede had genomen", zegt ze tegen de Britse krant 'The Mirror'.

Genadeloos
"Mijn vrienden en ik zagen hem voor het eerst op een speelveld en hij zag er eenzaam uit", gaat ze verder. "Hij was een paar jaar jonger dan wij, dus we namen hem onder onze hoede. Hij vertelde ons dat de kinderen in zijn klas hem genadeloos pestten."

Hicks vertelde zijn nieuwe vrienden dat hij zichzelf om het leven wilde brengen. "Maar we voorkwamen dat hij iets stoms zou doen",  aldus Casey. "Ik kan me herinneren dat ik hem zei 'je moet niet zo denken'."

De moeder had het zelf ook niet makkelijk. Haar vader overleed toen ze nog maar 10 jaar oud was. "Maar ik geloofde sterk in de toekomst."

De jongen verdween op een dag van school. "We hebben hem nooit meer gezien en ik was hem helemaal vergeten", vertelt ze.

Knuffelbeer
Toch werd ze plots akelig geconfronteerd met de 'schoolvriend'. De toen 19-jarige Hicks brak in terwijl Casey en haar twee zoontjes lagen te slapen. "Ik had Zayden naar bed gebracht, net als anders. Ik zei nog 'ik hou van je kleintje' en legde hem in bed met zijn favoriete knuffelbeer".

Rond 6 uur 's morgens hoorde ze haar zoontje Xavier roepen 'doe de deur open'. Moeder Casey belde de politie, omdat ze dacht dat ze beroofd waren. Vervolgens liep ze naar Zaydens kamertje. "Ik had meteen door dat het mis was. De babyfoon was uit de muur getrokken, zijn favoriete knuffel lag midden op de vloer. Ik trok het dekentje terug en bevroor. Het was een bloederige puinhoop. Ik probeerde hem nog te reanimeren, maar het was te laat."

Koperdraad
De dader werd later gearresteerd. Hicks ontkent Zayden vermoord te hebben. De politie vond Casey's portemonnee echter in zijn huis. Net als het moordwapen, een stok van koperdraad en elektrische tape. Daarop werden dna-sporen van Zayden aangetroffen.

Zijn advocaten gingen deze week in beroep voor zijn levenslange gevangenisstraf met een minimum van 32 jaar. De moord zou 'spontaan en impulsief' gebeurd zijn. De rechter was het daar niet mee eens.

Casey is opgelucht. "Zayden was een kind dat nooit heeft kunnen leren lopen, laat staan zijn eerste verjaardag vieren. Als Xavier mij vraagt waarom zijn broertje stierf, kan ik hem geen antwoord geven. Ik stierf die dag, net als Zayden, maar ik moet doorgaan voor Xavier."