“Jonge Zweed plande aanslag exact twintig jaar na bloedbad in Columbine”

Een foto uit 1999, nadat er dertien doden gevallen waren bij de aanslag in Columbine.
AP Een foto uit 1999, nadat er dertien doden gevallen waren bij de aanslag in Columbine.
In Zweden is een 21-jarige opgepakt die exact twintig jaar na het bloedbad in Columbine een aanslag wilde plegen. Dat meldt de krant ‘Dagens Nyheter’. De twintiger verschijnt binnenkort voor de rechtbank.

De jongeman werd twee weken voor 20 april opgepakt met een machete na een vechtpartij. Dat is de dag waarop twee tieners in 1999 twaalf studenten en één leerkracht doodschoten in Columbine High School (Colorado).

Pas na die arrestatie kregen de speurders weet van de plannen van de twintiger: in zijn woning vonden ze namaakvuurwapens, explosieven en jerrycans met benzine. Hij wilde daarmee brand stichten in de bibliotheek van zijn vroegere middelbare school, in de buurt van Stockholm. 

“Niet van plan om te moorden”
In zijn dagboek, waarop hij een hakenkruis gezet had, tekende hij schetsen van de ruimtes van de school die hij met explosieven wilde opblazen. "Hij zou zijn plan waarschijnlijk hebben uitgevoerd als hij niet was gearresteerd", verklaarde zijn advocaat Jan Kyrö.

Zijn cliënt geeft volgens Kyrö de feiten toe, maar zegt dat hij niet van plan was om iemand te vermoorden. Nochtans vonden speurders in het dagboek van de twintiger wel het volgende terug. "Ik heb altijd zin gehad om te doden, ik weet niet waarom. (...) Ik wil niet gek klinken, maar ik denk dat ik een reïncarnatie kan zijn van Eric Harris (een van de twee daders in Columbine; nvdr).”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.