"Johnson zal verplicht worden tot ontslag als hij wet niet naleeft"

Photo News
Als de Britse premier Boris Johnson zich niet houdt aan de wet die hem dwingt een nieuw uitstel voor de brexit te vragen als er tegen eind oktober geen nieuw akkoord met de Europese Unie (EU) uit de bus komt, zou hij een wettelijke en constitutionele crisis veroorzaken die zou uitdraaien op zijn ontslag. Dat blijkt uit juridisch advies van Labour dat in de Britse krant The Guardian online staat.

Gisteren raakte bekend dat Johnson zich enkel "in theorie" gebonden voelt aan de wet die vrijdag is gestemd. Die wet dwingt hem een nieuw uitstel voor de brexit te vragen als er tegen eind oktober geen nieuw akkoord is met de Europese Unie (EU). Johnson wil eerder de wet naast zich neerleggen dan om nieuw uitstel vragen, uitstel dat hij "zinloos" noemt.

Uit de conclusies van een team van vooraanstaande leden van de Queen's Counsel die zijn verzonden naar Keir Starmer, de brexit-schaduwminister van Labour, blijkt dat de premier veroordeeld kan worden door een rechtbank als hij probeert in de nummer 10 te blijven terwijl hij weigert de wetgeving te gehoorzamen.

Het Britse Hogerhuis stemde vrijdag de wet om de brexit te verdagen. Het Lagerhuis had de wet, die een brexit zonder akkoord uitsluit, woensdag al goedgekeurd. Wellicht maandag zal de koningin de wet bekrachtigen. Donderdag had Johnson al verklaard nog "liever dood in een gracht" te liggen dan de Europese Unie opnieuw een uitstel van de brexit te vragen. De premier wil het Verenigd Koninkrijk tegen 31 oktober "met of zonder akkoord" uit de EU loodsen.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alexander HERREMAN

  De grote fout ligt naar mijn mening bij de mensen die tegen de brexit zijn doch niet deelgenomen hebben aan het refrendum. Hadden de dat wel gedaan dan was het er zeker nooit gekomen.

 • Peter Bonacasa

  FRANK WILLEMS, 52% van het referendum, ofwel 27% van de bevolking. 52% van de mensen hebben niet gestemd voor een no-deal Brexit. 50% van die mensen heeft nu door dat ze voorgelogen zijn. Maar ja, wat is democratie, nietwaar.

 • JOCHEN THIJS

  Dit is gewoon show ,stel u voor dat er een vlot akkoord zou bereikt worden dan wil morgen iedereen uit de EG. Ze zullen dit niet toelaten er komt geen brexit,allemaal leugens om de mensen angst aan te jagen.

 • Erik Woeter

  Ik herhaal. Hij gaat naar Brussel en VRAAGT uitstel. Dus hij doet wat de wet voorschrijft. Tegelijkertijd vraagt hij zijn verzoek af te wijzen. Iedereen gelukkig.

 • william Masson

  Eens een foefelaar altijd een foefelaar blijkbaar weten veel mensen niet dat hij door de times aan de deur werd gezet als verslaggever wegens fake nieuws toen hij in Brussel werkte.