“Johnson wil eerst basisvrijhandelsakkoord”: lichtpunt in brexit-onderhandelingen?

Varadkar en Johnson spraken elkaar vanmiddag.
NOEL MULLEN via REUTERS Varadkar en Johnson spraken elkaar vanmiddag.
Een ontmoeting tussen de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse ambtgenoot Leo Varadkar deze namiddag lijkt een klein lichtpunt in de brexitgesprekken te hebben teweeggebracht. Johnson en Varakdar hadden een "gedetailleerde en constructieve discussie", en beide leiders "zijn het erover eens dat ze een pad richting een mogelijk akkoord konden zien", klinkt het. Volgens Sky News probeert Johnson uit de impasse te raken met een voorstel om eerst te komen tot een simpele basisovereenkomst voor vrijhandel tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. 

Een beperkt vrijhandelsakkoord wordt niet gezien als een oplossing voor alle problemen en neemt niet de noodzaak weg van bepaalde grenscontroles aan de grens tussen het Britse deel van Ierland (Noord-Ierland) en de republiek Ierland. Maar in de ogen van de Britse regering kan dit een basis vormen voor een brexitdeal die veel meer omspant.

Begin deze week zag het er nog naar uit dat de brexitonderhandelingen stilaan hun eindpunt hadden bereikt. Johnson beschuldigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel er dinsdag van een akkoord "nagenoeg onmogelijk" te hebben gemaakt, waarop de Europese Unie in de verdediging schoot. Europees president Donald Tusk beschuldigde de Brit van een "spelletje zwartepieten" en ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vroeg Johnson met aandrang de schuld niet naar Brussel door te schuiven.

“Belangrijke toegevingen”

Maar tijdens een ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadkar deze namiddag zou de Britse premier belangrijke toegevingen hebben gedaan, berichten Britse media. Het gaat dan over Johnsons jongste voorstel om de backstop te vervangen. Dat vangnet vermijdt een fysieke grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, door het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde duur in de douane-unie te houden. Johnson stelt voor om uit de douane-unie te stappen, maar Noord-Ierland zou dan wel de regelgeving voor goederen en voedingsmiddelen tijdelijk afstemmen op die van de Europese binnenmarkt. Dat ziet de EU niet zitten, omdat de controles verre van waterdicht zouden zijn. Bovendien krijgen de Noord-Ierse autoriteiten in Johnsons plan om de vier jaar de kans om het hele regime op te blazen.

Over die twee cruciale zaken - de controlemechanismen en het feit dat Noord-Ierland de regeling eenzijdig kan opzeggen - zou Johnson toegevingen hebben gedaan, klinkt het. De pers moet het voorlopig met een korte officiële verklaring van beide leiders stellen, waarin staat dat ze een "gedetailleerde en constructieve discussie" hadden, dat ze "het erover eens zijn dat ze een pad richting een mogelijk akkoord zouden zien", en dat het gesprek "focuste op de uitdagingen op vlak van douane en toestemming".  

“Vel van de beer niet verkopen voor die geschoten is”

Even later op een persconferentie temperde Varadkar de verwachtingen enigszins. “Het is mogelijk om tot een akkoord te komen tegen eind oktober”, zei hij, “maar verkoop het vel van de beer niet vooraleer die geschoten is”. Bovendien zouden de Britten erbij blijven dat het hele Verenigd Koninkrijk uit de Europese douane-unie moet stappen, meldt The Guardian. 

Varadkar is van plan samen te zitten met de taskforce 50, die de brexitonderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk voorbereidt, staat nog in de mededeling. Morgen staat er een ontmoeting tussen Michel Barnier en de Britse brexitminister Stephen Barclay op de agenda. Die was normaal voorzien voor vandaag, maar werd opgeschoven. Het feit dat die vergadering niet wordt opgeblazen, is volgens de Britse media alvast geen slecht teken. Volgende week is een Europese top over de brexit, en een aantal Europese leiders heeft premier Johnson gevraagd om voor het weekend te komen met een haalbaar voorstel. 

Onderhandelingen met EU intensifiëren 

De Europese Commissie deelde inmiddels mee de gesprekken over het Brits vertrek te gaan “intensifiëren”. De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier had vanmorgen een “constructief” gesprek met brexit-minister Stephen Barclay. Het onderhoud leek te bevestigen dat de onderhandelingen over het echtscheidingsakkoord een nieuw elan hebben gekregen na de ontmoeting die de Ierse premier Leo Varadkar had met zijn Britse ambtgenoot.

In de mededeling herinnert de Commissie er wel aan dat het Europese standpunt over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland onveranderd blijft. Er moet in het akkoord een juridisch werkbare oplossing gevonden worden die vermijdt dat er een harde grens ontstaat, die de geïntegreerde economie op het eiland en de Goede Vrijdagakkoorden beschermt, en de integriteit van de Europese eenheidsmarkt vrijwaart. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • didier vandevyver

  de EU moet de Britten gewoon links laten liggen, ze rijden toch al links dus geen enkele toegeving eruit en eruit zonder voorwaarden tenzij de voorwaarden van de EU

 • FRANS DE ROUCK

  Johnson gaat die Europese sukkels in zijn achterzak steken. Hij wacht op de komst van Michel het grote licht van Europa. Dat wordt dzn zeker een spel van kat en muis.

 • Romain Thyssens

  Als Noord-Ierland de sleutel bezit... geef ze dan een paar miljardjes om uit de Brexit te stappen. Dan staat The Boris er mooi.

 • Jules Steenwinckel

  De Boris is de uitstap van de EU aan het rekken , reken er maar op dat hij , zonder deal , einde van de maand weg is van Europa .

 • Luc Van Bogaert

  Het wordt nu echt heel warm onder de voeten van Boris.