Ga naar de mobiele website
^ Top

"Jij maakt Europa kapot": Duits toppoliticus stelt Merkel ultimatum

In een asielcentrum in Berlijn neemt een vluchteling een selfie met Merkel.
AP In een asielcentrum in Berlijn neemt een vluchteling een selfie met Merkel.
Angela Merkel (CDU) krijgt steeds meer kritiek te verduren aangaande het gevoerde vluchtelingenbeleid, ook steeds meer binnen de eigen rangen en bij de coalitiepartners. Zo heeft Edmund Stoiber (CSU) de Bondskanselier voor een ultimatum gesteld. Voor einde maart moet ze maatregelen bekendmaken om het aantal vluchtelingen te verminderen.

De voormalige voorzitter van de CSU acht een confrontatie onvermijdelijk indien Merkel haar koers niet wijzigt. "Tot eind maart krijgt ze van ons de tijd om het aantal asielzoekers naar beneden te halen", zei de toppoliticus aan de de Duitse krant Süddeutschen Zeitung.

Geen plan B
Stoiber vraagt zich af of de Bondskanselier wel een plan B heeft. "Jij maakt Europa kapot" heeft hij Merkel toegeroepen. Door cavalier seul te spelen in de vluchtelingenproblematiek heeft ze "Europa ontwricht", meent Stoiber. "Ze heeft de angst voor een Duits Europa aangewakkerd. Ze moet nu van koers veranderen."

Grenzen
De vroegere minister-president van Beieren eist bovendien ook de sluiting van de grenzen met Oostenrijk voor vluchtelingen. Dat is volgens hem de "enige weg" om de andere Europese landen ertoe te bewegen de vluchtelingencrisis samen met Duitsland aan te pakken.  

Wil
De christendemocraten zullen er alles aan doen om hun zusterpartij (CDU) ervan te overtuigen om een andere weg in te slaan. "Desnoods tegen de wil van Merkel", zegt Stoiber. Het doel is niet om de bondskanselier aan de kant te schuiven maar wel om haar houding te wijzigen.

Vermindering
De CDU-vicevoorzitser Julia Klöckner dringt net zoals de Beierse zusterpartij CSU op vorderingen binnen enkele weken. "We hebben in het eerste kwartaal een duidelijke vermindering van het aantal vluchtelingen nodig", zei ze vandaag voor de zittingen van de bestuursraden van de Duitse christendemocraten. Klöckner is in maart de CDU-topkandidate bij de deelstaatverkiezingen in Rijnland-Palts.

"Duidelijke agenda"
Merkel verzet zich al weken tegen de eisen om de Duitse grenzen af te grendelen. In plaats daarvan wil ze honderdduizenden vluchtelingen gelijkmatiger over Europa verdelen en Turkije ertoe aanzetten minder migranten overzee naar Griekenland door te laten. Haar regeringswoordvoerder Steffen Seibert heeft benadrukt dat Merkel ondanks het groeiende ongeduld bij de coalitiepartners CSU en SPD aan haar koers vasthoudt. Ze heeft "een duidelijke agenda" van nationale en Europese taken, waaraan nu vorm wordt gegeven.

Edmund Stoiber (links) met Horst Seehofer
AFP Edmund Stoiber (links) met Horst Seehofer
EPA
AFP
EPA
AP
REUTERSReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug