“Jij bent het hoofd van staatsterreur”: Erdogan en Netanyahu schelden elkaar de huid vol

Links: Benjamin Netanyahu. Rechts: Recep Tayyip Erdogan.
AFP Links: Benjamin Netanyahu. Rechts: Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben dit weekend een hevige verbale oorlog uitgevochten. De wederzijdse scheldpartijen bereikten een kookpunt toen Erdogan Netanyahu ervan beschuldigde aan "staatsterreur" te doen.

"Netanyahu, jij bent een tiran. Jij bent het hoofd van staatsterreur", haalde Erdogan uit in een toespraak in Istanboel. De president wreef Israël aan dat het "tienduizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen in de Palestijnse gebieden heeft gedood". "Dat zijn misdaden tegen de mensheid", klonk het. Een dag eerder had hij ook al zwaar uitgehaald naar het Israëlische beleid tegenover de Palestijnen.

Netanyahu liet de aantijgingen uit Turkije niet over zijn kant gaan. In een tweet wees de Israëlische premier erop dat zijn land van Erdogan geen lessen in moraal te ontvangen heeft. Hij bestempelde de Turkse president als "de bezetter van Noord-Cyprus”. “Hij staat aan het hoofd van een leger dat vrouwen en kinderen doodt in Koerdische dorpen in en buiten Turkije.”

“Meest fascistische staat ter wereld”
De relaties tussen Turkije en Israël zijn al een tijdje verzuurd door een hele reeks twistappels. Zo reageerde Turkije bijzonder ontstemd toen het Israëlische parlement in juli een wet goedgekeurde die stelde dat Israël de natiestaat van het joodse volk is. Het ontlokte bij Erdogan de bedenking dat Israël "de meest fascistische en racistische staat ter wereld" is.

Ankara had in mei de Israëlische ambassadeur al gevraagd om Turkije te verlaten. Dat gebeurde als reactie op de dood van verscheidene Palestijnse militanten uit de Gazastrook. Zij hadden geprotesteerd tegen de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Meuris

  Ria Mertens: democratie in Israël? De rechten van de Palestijnen worden gewoon met de voeten getreden, maar dat zijn geen mensen zeker.

 • Gerard Braeckmans

  Ze zijn mekaar waard, op een negatieve manier dan wel.

 • Blitz Mikan

  Israel is een apartheids staat. Als een Israëliër en een palestijn een conflict hebben met elkaar moet de Israëliër naar de civiele rechtbank gaan terwijl de Palestijn naar de militaire rechtbank moet gaan. Rarara waar ze de harde straffen uitspreken. Als je me niet gelooft, zoek het dan maar op. Genoeg bewijzen op het internet

 • Lutgard Crombez

  De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet...

 • jef Joossens

  Dan hoop ik dat Israel de koerden in Syrie gaan helpen als die turk daar slachtpartijen gaat aanrichten. Israel is veel beter bewapend dan Turkije.